Signert tirsdag 19. april

Vår tids helter

Hver tidsepoke har sine helter. De er ikke bare forbilder – de speiler også våre samfunns mentalitet. Betyr det noe at de som før het Albert Schweitzer og Fridtjof Nansen, nå Kjell Inge, Petter og Sophie Elise?

Raske penger og prangende rikdom: Nordmenns idealer har forandret seg, påpeker Steinar Westin. Pokerspill og hyttepalasser representerer drømmen for mange. 

La meg gå rett på sak. Lenge har jeg undret meg over at trauste trøndere og idrettsglade nordmenn så raskt og så smertefritt opphøyde en Petter Northug til en av vår tids helter. Joda, det kilte i magen de første gangene han dro til i siste sving og fløy forbi svenskene. Men litt mindre sjarmerende da «æ ska’ dræp dæm» og lignende besvergelser ble en del av hans ego-image. En helt annen type, og en helt annen mentalitet, enn den vi var vant til blant våre mest feirede helter. Også med sine fritidssysler. Det var i grunnen så utrolig «unorsk». Selvskryt, glasur og Las Vegas.