Når Berlinfilharmonien spiller i Røros kirke søndag, er det en musikkbegivenhet som danker ut det aller meste.

Vakkert: Hyttklokka i vinterstemning, med Bergstadens Ziir i bakgrunnen, er det mest kjente motivet fra Røros. Søndag blir Røros kirke arena for en musikkbegivenhet i verdensklasse, når Berlinfilharmonien spiller. Verdensarvstedet Røros byr på de vakre bildene, et av verdens fremste orkester byr på lyden. Foto: Geir Tønset

I Trondheim er det mange som gleder seg intenst til konserter med Elton John og Bruce Springsteen i juli, og i juni skal vår egen Åge Aleksandersen spille i Royal Albert Hall i London. Det blir helt sikkert fantastiske begivenheter, men for elskere av klassisk musikk når de ikke opp til konserten i Røros kirke, bedre kjent som Bergstadens Ziir, søndag 1. mai.

Berliner Philharmoniker regnes av mange som verdens aller fremste orkester. To ganger tidligere har orkesteret holdt konserter i Norge, men det er mange år siden sist. Orkesteret selv fremholder konserten på Røros som årets store begivenhet for dem. Det er blitt en tradisjon at Berlinfilharmonien besøker steder i Europa som står på Unescos verdensarvliste. Derfor var det naturlig å besøke Røros, men det skal ha vært orkesterets begeistring for Bergstadens Ziir som førte til det endelige valget. «Ziir» betyr «pryd», og Johan Falkberget kalte den storslagne kirken for «fjellets katedral».

Søndag får tv-seere i mange land mulighet til å bli kjent både med Røros og ikke minst «fjellets katedral». Den tv-sendte konserten vil bli en musikalsk opplevelse, med den særpregede kirken og et av verdens fremste orkester som fremfører musikk av Grieg, Mendelssohn og Beethoven. Det blir også reklame for Røros og Norge i blant annet Sverige, Tyskland, Sør-Korea, Kina og Japan.

Begivenheten på Røros har nok gått under radaren for mange som er mer opptatt av rock og pop. Hvis popularitet skal måles etter hvor raskt billetter blir solgt, er det imidlertid ingen grunn for arrangørene på Røros til å ha mindreverdighetskomplekser. 35000 billetter til Bruce Springsteen i Granåsen forsvant på 25 minutter. Men det tok bare to minutter før de 900 billettene til konserten med Berlinfilharmonien var revet bort.

Musikksjangre og kunstuttrykk skal ikke settes opp mot hverandre. Det er derimot ikke slik at artister og sjangre som er mest omtalt og som får størst oppmerksomhet, har enerett til å bli betraktet som verdensbegivenheter. Likevel kan populærmusikken brukes for å få et perspektiv på begivenheten på Røros. Det som skal skje i Bergstadens Ziir på søndag er blitt sammenlignet med å få Rolling Stones til Trondheim.

Vi sier ja, takk, begge deler og lykke til på Røros!