Nei, alle er ikke imot atomvåpen

Denne og neste uke møtes arbeidsgruppa FN har satt ned for å finne veien til en endelig avskaffelse av atomvåpen. Det er ingen enkel jobb.

I februar i år skrev Adresseavisen på lederplass at alle er imot atomvåpen. Det er dessverre en sannhet med modifikasjoner.

Atomvåpenstatene tviholder på sine våpen og mange av dem bruker nå uhorvelige summer på å «modernisere» sine masseutryddelsesvåpen. Fattige land som India, Pakistan og Nord-Korea bruker ressursene på dyre og ubrukelige våpen framfor egne folks velferd.

LES OGSÅ DEBATTINNLEGGET: «Jeg blir først flau over at jeg, som pappa, ikke visste hvilket press jenta mi blir utsatt for»

Jens Stoltenberg sitter i Nato og erklærer at atomvåpen er essensielle for vår sikkerhet og at alliansen vil behold slike våpen så lenge de finnes. Norge med utenriksminister Børge Brende dilter etter og er enig i alt Nato sier.

I begynnelsen av april i år var USAs utenriksminister John Kerry den første fra noen regjering i USA som besøkte Hiroshima og minnesmerkene fra da byen ble bombet med atomvåpen for snart 71 år siden. Kerry var i Hiroshima sammen med utenriksministre fra G7 landene, deriblant også fra atomvåpenstatene Storbritannia og Frankrike.

Til pressen sa Kerry at det han fikk se, bl.a. på museet for ofrene for bombingen, gjorde sterkt inntrykk på ham. Han sa også at alle burde besøke Hiroshima for å få opp øynene for hvilke forferdelige og inhumane virkninger atomvåpen har. Jeg har selv vært i Hiroshima to ganger og må si meg helt enig.

Mange har nå tatt til vettet og går inn for virkelige skritt for å avskaffe atomvåpen. Blant dem er Kåre Willoch, Odvar Nordli, Gro Harlem Brundtland, Kjell Magne Bondevik og Thorvald Stoltenberg.

I USA har tidligere atomvåpenhauker og kalde krigere som Sam Nunn, Henry Kissinger, George Schultz og William Perry på sine gamle dager blitt ekte atomvåpenmotstandere.

En tidligere sjef for USAs atomvåpenstyrker, general Lee Butler, sier at det er mest flaks og guds forsyn som har gjort at verden ikke har hatt en ny atomvåpenkatastrofe etter Hiroshima og Nagasaki. Flere og flere forstår at vi ikke kan fortsette å basere vår eksistens på flaks og Guds forsyn alene.

I desember 2014 lanserte Østerrike et humanitært løfte som går inn for å forby og avskaffe alle atomvåpen. Det er så langt 127 av FNs 193 medlemsland som har sluttet seg til løftet. Organisasjoner og enkeltpersoner som vil forby atomvåpen er Røde Kors og Røde Halvmåne, Norsk Folkehjelp, Desmond Tutu, Pave Frans, Konføderasjonen av verdens fagforeninger (ITUC), Kirkenes verdensråd (WWC), Changemaker, Solidaritetsungdommen og mange flere.

I desember 2015 vedtok FNs hovedforsamling med et overveldende flertall (138 land) at det i 2016 skulle opprettes en såkalt åpen arbeidsgruppe (OEWG) som i løpet av dette året skal utrede mulige veier for å få til en endelig avskaffelse av atomvåpen. Gruppen er åpen for alle stater som vil være med og i februar i år møttes 90 land i Genève for å begynne å drøfte mulighetene.

Norge var med og holdt et heller intetsigende innlegg, mens atomvåpenstatene valgte å ikke delta i det hele tatt. Stemningen på møtet gikk imidlertid klart i retning av at tiden er mer enn moden for å få til et forbud mot atomvåpen på tilnærmet lik linje som kjemiske og biologiske masseødeleggelsesvåpen, og ikke-diskriminerende våpen som landminer og klasevåpen.

OEWG møtes denne og neste uke igjen i Genève for å komme videre for å stake ut veien for en tryggere verden fri for atomvåpen. Arbeidsgruppen har bedt sivilsamfunnet om å komme med innspill og får i dag et innstendig og samlet råd fra helsearbeidere over hele verden om at atomvåpen må avskaffes fordi de er inhumane og katastrofale i forhold til verdens helse.

LES OGSÅ DEBATTINNLEGGET: «Foreldre, lærere og voksne blir overrasket over hvor mye press det er på ungdom for å sende nakenbilder. For meg er det sjokkerende at de ikke vet det»

I en felles uttalelse peker Verdens legeorganisasjon (WMA), Rådet for verdens sykepleiere (ICN), Internasjonale leger for forebygging av atomkrig (IPPNW) og Sammenslutningen av verdens samfunnsmedisinere (wfpha) på de katastrofale virkningene av atomvåpen og på at helsevesenet over alt i verden dessverre vil være helt maktesløse i forhold til å hjelpe ofrene for en atomkrig (www.ippnw.org). Verdens leger og sykepleiere ber derfor OEWG om å gå inn for et forbud nå.

Om også John Kerry blir en ekte atomvåpenmotstander etter sitt besøk i Hiroshima er vanskelig å si, men USA vil neppe komme med noen initiativ for avskaffelse av atomvåpen i denne presidentperioden. For maktmennesker som Obama, Putin, Kerry og Brende er det ikke nok å bare si at man er imot atomvåpen, man må også gjøre noe konkret for å bli kvitt dem, og det innen en bestemt tidsramme. Kanskje Kerry, som sine tidligere kolleger, blir reell motstander etter at han har går av neste år og ikke lenger har så mye han skulle ha sagt.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Skal melkekartongen bli det eneste stedet vi får se beitende kyr?

Natos holdning med at de vil beholde atomvåpen så lenge de finnes biter seg selv i halen og er selvfølgelig bokstavelig talt helt håpløs. Hvordan kan Børge Brende støtte slikt sludder?

Tiden er mer enn moden for at han og Norge innad i Nato og i OEWG bidrar aktivt til reell atomvåpennedrustning. Hvis ikke er det snart bare Børge Brende, Nato og Nord Koreas leder Kim Jong-un som fortsatt er for atomvåpen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Hør våre kommentatorer på podkast:

Bjørn Hilt er overlege ved St. Olavs hospital, professor II i arbeidsmedisin ved NTNU og styremedlem i Norske leger mot atomvåpen.