Gammelrussens melodi

Ungdommen var visst bedre før. Mimrefest fra 90-tallet, Vømmølfestival og gammelruss gjør trøndersk sommerkultur stadig mer nostalgidrevet – og patetisk.

Evig ung: Rednex gjorde sin første konsert i Norge i Stadsbygd samfunnshus i 1995. De skal gi mimrefest på Sverresborg i august, i tidens mimresommer i trøndersk kulturliv. I helga mimres det over Vømmøl-kulturen i Verdal, mens gammelrussen er et mimrefenomen som tjener Trondheim til liten ære, skriver vår kommentator. 

I helga er det Vømmølfestival i Verdal. I fjor deltok 27 500 i vadmelsfesten, som kan få noen hver til å lure på om det eksisterer en egen nordtrøndersk identitet. På den andre siden er det lett å skjønne at musikken og universet til Hans Rotmo feires og brukes til massemønstring i trøndersk festkultur og motkultur fra 70-tallet.