Trondheim trenger en ny, stor hall for idrett og kultur, men Nidarø er og blir feil sted.

Formannskapet har godkjent planforslaget for ombygging av Trondheim Spektrum på Nidarø. Anlegget for konferanser, messer, og idrett blir mye større enn det er i dag, og skal også bli en konsertarena. Bygningene vil ta enda mer av plassen på Nidarø, der Nidelva gjør en sving. Nye Trondheim Spektrum vil utvilsomt fylle store behov. Idretten får mulighet til å ha store arrangement, som europamesterskapet i håndball i 2020. Konsertarrangører ser for seg innendørskonserter av et format som Trondheim ikke har rom for i dag.

Når Trondheim Spektrum blir større, krever det at anlegget blir mer brukt. Investeringen på en halv milliard kroner skal forsvares, og da er det ikke nok å øke prisen til idretten. Da må også flere arrangement legges dit. Og det er problemet. Det som på flere områder skal være Trondheims storstue i flere tiår fremover, ligger på et sted som ikke tåler enda mer trafikk. Brukere av Spektrum skal oppfordres til å ta buss, gå og sykle. I praksis vil det likevel bli slik at nye Spektrum kan komme til å øke biltrafikken fra Elgeseter gate, via smale boliggater der det heller burde blitt nedgang i trafikken.

Byggehøyden og omfanget av den nye bygningskroppen har fått oppmerksomhet. Det er lett å være enig med dem som er bekymret for at en ny storhall ikke blir noen estetisk nytelse. Vi mener det er minst like problematisk at Nidarø har veldig dårlige trafikale forutsetninger for å fylle funksjonen for store arrangement. Ikke bare er det smale veier i boligområder for adkomst til Nidarø. Klostergata er også den eneste veien til og fra Spektrum.

Det har bare vært tilløp til diskusjon om hvor et slikt anlegg alternativt bør legges. Brattøra har vært lansert. Det ville gitt langt bedre adkomst, men det er helt urealistisk å flytte Spektrum i tide til håndball-EM for menn i 2020.

Derfor sitter byen nå i en klemme. Det er gode grunner til å utvide dagens kapasitet, først og fremst for store arrangement. Men det har aldri vært seriøst vurdert å flytte Trondheim Spektrum, selv om Nidarø åpenbart er feil sted for et slikt anlegg. Utbyggingen på Nidarø er nødvendig for håndball-EM i 2020, men for den daglige bruk og på lang sikt vil det være en tabbe å sette seg fast på Nidarø.

I løpet av få år vil det presse seg frem en debatt om hvor en slik storstue heller kan ligge. Da vil 500 millioner kroner være tilnærmet bortkastet.