USA ble natt til søndag rammet av den verste skytemassakren i moderne tid.

49 personer ble drept og 53 skadd da gjerningsmannen Omar Mateen tok seg inn i en klubb for homofile og skjøt rundt seg med automatvåpen. Fortsatt er det mange uavklarte spørsmål rundt motivet for ugjerningen.

Like før skytingen skal Mateen ha ringt nødtelefonen og sverget troskap til IS. Det er ikke fastslått om han handlet på oppdrag for terrororganisasjonen eller om han var en enslig drapsmann. Massakren har allerede blitt trukket inn i presidentvalgkampen, der særlig Donald Trump har forsøkt å slå politisk mynt ved å knytte den til radikal islam.

I USA er våpenmassakrer skremmende utbredt. I fjor opplevde amerikanerne skyting med minst fire drepte eller sårede praktisk talt hver dag. Det er ikke uvanlig at gjerningsmannen plukker ut et åsted der en viss gruppe mennesker er samlet. Inkluderer man «vanlige» drap, viser statistikken at mer enn 10 000 personer blir drept med skytevåpen hvert år, det vil si at mye over 150 000 er drept de siste 15 årene.

I lys av USAs drapsrate, ti ganger høyere enn de fleste andre vestlige land, er det ikke rart at Orlando-skytingen også blir trukket inn i den opphetede debatten om våpenlover, noe Hillary Clinton og Demokratene allerede har gjort.

Massakren i Orlando skiller seg fra de mange andre skyteepisodene først og fremst ved det store antallet ofre og antakelsen om at vi har å gjøre med bevisst terror rettet mot homofile. Valg av åsted var neppe tilfeldig. Homofile forfølges i mange land i verden, derfor er det ekstra tragisk at dette skjer i en av de statene i USA som har et liberalt forhold til seksuell legning.

Uansett motiv, er handlingen like avskyelig, men gjerningsmannens hensikter, og ikke minst eventuelle forbindelse til organisert terror, har svært stor betydning for hva som kan bli følgene av helgens hendelser. Kanskje får vi aldri et endelig svar på hva som var motivet, det kan ha vært en kombinasjon av islamisme, psykiatri og homofobi. IS kan ha spilt en rolle, enten direkte eller som inspirasjonskilde.

Gjerningsmannen har vært etterforsket av FBI. Myndighetene har tusenvis av personer under oppsikt. De kan ikke arrestere alle på mistanke. Derfor er det vanskelig å hevde at massakren kunne vært forhindret. Enslige gjerningsmenn med forvridde ideer og tilgang på massedrapsvåpen er ekstra krevende å stoppe. Uavhengig av terror har USA et stort drapsproblem.