Arbeidstilsynet har ikke noe å være stolt av i sin håndtering av kamskjellnæringen og dykking etter en av havets aller mest eksklusive delikatesser.

Farlig godt: Kamskjell er en ekskusiv rett, men manuell høsting på havbunnnen har ført til fire dødsulykker i en svært liten næring. Bransjen har nå tre valg om veien videre: Avikling, tilpasning til strengere sikkerhetsregler, eller utvikling av roboter. Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen

Adresseavisen har avdekket en ukultur i den lille, men økonomisk lønnsomme, virksomheten der det dykkes og håndplukkes kamskjell. Oppslagene den siste uken har dokumentert at yrkesdykking etter kamskjell er det aller farligste yrket i Norge. Dykkere har tatt lett på sikkerhetskrav. Sakene har videre dokumentert at Arbeidstilsynet har vært raus med å tillate dispensasjoner. Kamskjelldykking i Nordland har foregått helt utenfor det statlige tilsynets kontroll.

Sakene om fire dødsulykker avslører videre at kamskjelldykking er en ung bransje som lider av barnesykdommer. For aktørene har fristende penger talt mer enn sikkerhet. For myndighetene har kamskjelldykking ikke vært særlig prioritert. Slik var det også i nordsjødykkingens første år. Store verdier sto på spill. Fortjenesten var høy for dykkere som kastet seg ut i det nye og ukjente. Høy var også dødsrisikoen. Det tok tid før samfunnet reiste sikkerhetskrav som sto i stil med farene.

Det er også viktige forskjeller på olje- og kamskjellnæringen. I oljebransjen betyr det lite for sluttbrukerne hvordan bensin, olje og gass kommer frem til markedet. Dessverre er det slik også når det gjelder kamskjell, selv om den eksklusive delikatessen bringes levende til restaurantbord verden over. Det er veldig bra at Arbeidstilsynet har skjerpet sikkerhetskravene. I går kom også regjeringen på banen. Hvis myndighetene heller ikke denne gangen står løpet helt ut, er det kanskje bare kundeadferd som kan tvinge frem endringer i en bransje som driver med uakseptabel høy risiko.

Det hadde vært veldig synd for et flott produkt hvis håndplukkede kamskjell skal bli beryktet som resultat av livsfarlig arbeidsinnsats. Men hvis ikke noe gjøres, vil det skje. Kritikken som kan komme vil bli forsterket av det faktum at ikke en eneste nordmann lenger yrkesdykker etter kamskjell. Dykkerne er østeuropeere. De kjenner ikke alltid til rettigheter, plikter og regler i Norge. Derfor er det ekstra viktig at det nå innføres myndighetskrav som bokstavelig talt er til å leve med.

Kamskjellbransjen har nå tre valg: Avvikle virksomheten, tilpasse seg strengere sikkerhetsregler, eller utvikle roboter som gjør det unødvendig å sende ned dykkere.