Presset øker mot Den islamske stat (IS). I det gruppen er i ferd med å svekkes i Syria og Irak, etablerer den seg på nytt i lovløse områder i Libya og Sinai.

«Frigjøringen av det nordlige Raqqa». Det er navnet på en militær storoffensiv som i disse dager pågår nord i Syria. Den ledes an av Syrian Democratic Forces (SDF), en relativt ny allianse som består av kurdiske og arabiske, samt assyriske, armenske og circessiske militser.

Med luftstøtte fra en USA-ledet internasjonal koalisjon fra 30 forskjellige land, samt trening og koordineringshjelp fra nært 300 amerikanske spesialsoldater, har gruppen siden operasjonen startet 24. mai i år, erobret rundt 30 byer og landsbyer fra IS i den nordlige Raqqa-provinsen.

Som navnet på den pågående militæroffensiven indikerer, er ett av hovedmålene nå å gjenerobre Raqqa. Området, som siden 2014 har huset den selverklærte jihadiststatens hovedstad, er viktig. Men grensebyene Manbij and Jarablus er også sentrale i operasjonen. Det overordnede målet er å kutte IS’ viktigste livslinje mot Tyrkia. Med det kan innførselen av våpen, fremmedkrigere og andre varer som er nødvendig for at IS skal kunne fortsette å fungere i sin nåværende form, stanses.

IS skal altså strupes. Men det betyr likevel ikke nødvendigvis slutten for gruppen. IS er kjent for å være overraskende forutseende. For å skjønne hva som skjer, må en løfte blikket ut fra kjerneområdet i Syria og Irak. Formelt sett har IS et titalls mindre «provinser» i den muslimske verden.

LES OGSÅ SIGNERT: Et evinnelig kvinnemas

Det er gjerne territorier som kontrolleres av grupper som har sverget troskap til IS. Da et russisk fly eksploderte over Sinai i oktober i fjor, var IS’ Sinai-avdeling raskt ute med å påta seg ansvaret. Gruppen, som tidligere gikk under navnet Ansar Bayt al-Maqdis, har i utgangspunktet utspring i innfødte salafi-jihadistgrupper.

Ifølge Zack Gold, som er tilknyttet det israelske forskningsinstituttet INSS og som spesialiserer seg på sikkerhetssituasjonen på Sinai, huser halvøyen i økende grad nå også veteraner fra den syriske borgerkrigen. Det omfatter både egyptere som har returnert fra Syria og internasjonale fremmedkrigere.

På grunn av egyptiske myndigheters jerngrep om informasjonsstrømmen fra Sinai, er det imidlertid nær sagt umulig å gjennomføre en ordentlig studie av dette fenomenet, mener han.

I Libya er situasjonen mer oversiktlig. En nylig debatt arrangert av tenketanken Middle East Institutt tok for seg IS sin økendetilstedeværelse i Libya. Der hevdet den fremstående IS-eksperten Charles Lister at IS den seneste tiden har utplassert mellom 3000–6000 krigere i landet. Brorparten skal være tunisiske Syria-veteraner. I tillegg skal minst et halvt dusin høytstående kommandører ha blitt sendt til Libya for å styrke gruppens organisasjons- og kommandostruktur i landet.

Idet SDF-styrkene gjør fremrykk i Syria, er det utvilsomt grunn til optimisme. Men selv om IS blir svekket og kanskje også blir fordrevet fra sine kjerneområder, vil de altså sannsynligvis likevel ikke forsvinne.

Det store skillet mellom IS og andre jihadistgrupper og terrororganisasjoner, er IS’ evne til å opprette svært sofistikerte organisasjonsstrukturer. Siden brorparten av det opprinnelige lederskapet hadde sentrale roller i Saddam Husseins regime, innebærer det også en årelang organisasjonserfaring.

Det er, som alltid, vanskelig å forutsi hva som vil skje i regionen i tiden fremover. Men det en vet, er at IS’ organisasjonserfaring nå eksporteres, også til andre områder i Midtøsten.