På Nordmøre er det stemning for å bryte ut av Møre og Romsdal og søke «medlemskap» i Trøndelag. De bør ønskes velkommen.

Ni av de elleve ordførerne på Nordmøre som nylig ble spurt av Adresseavisen, er positive til en sammenslåing, og i forrige uke vedtok regionrådet for Nordmøre at saken skal utredes. På kommunenivå har allerede Rindal og Halsa vedtatt at de vil skifte fylke.

De to trønderske fylkene var først ute med å vedta sammenslåing. Regjeringens regionreform legger opp til at antallet fylker i Norge skal halveres. Møre og Romsdal er kanskje det fylket det er mest krevende å finne en løsning for. Det har aldri vært en sammensveiset enhet, tvert imot, de gamle fogderiene lever i beste velgående med Sunnmøre, Romsdal og Nordmøre. Denne splittelsen har vært krevende å håndtere. Sykehusstriden mellom Molde og Kristiansund er et av de ferskeste eksemplene. Ved flere valg har fogderibaserte lister fått stor oppslutning, og fylkespolitikken har fremstått som en evig og til dels uforsonlig dragkamp.

De indre spenningene i fylket er såpass sterke at mange ser en deling som en naturlig følge av regionreformen. Alternativene til deling er at hele fylket blir en del av en stor vestlandsregion eller en del av Trøndelag. Oppsplitting av fylket reiser i sin tur spørsmålet om hvor Romsdal hører hjemme, Vestlandet, Trøndelag eller kanskje Oppland? Uansett må fylket selv snart finne ut av sin fremtid og sin tilhørighet.

I mellomtiden er sterke krefter på Nordmøre i gang med tilnærmelsene til Trøndelag. Med stort engasjement har folk kastet seg inn i debatten. Nordmøringene har mye til felles med trønderne, både kulturelt, språklig og geografisk. Kommunikasjonene er også gode. Til alle tider har det vært mye kontakt mellom Oppdal og Sunndal, mellom Orkdalsføret og Rindal/Surnadal og mellom kystkommunene på begge sider av grensen.

En sammenslåing mellom Nordmøre og Trøndelag vil ikke by på altfor store problemer, men spørsmålet må selvsagt utredes og forankres på begge sider av dagens grense. At Møre og Romsdal kommer til å bestå alene som eget fylke, er ikke i tråd med reformen og neppe det mest sannsynlige utfallet.

Dersom Møre og Romsdal først blir delt, er det åpenbart at Nordmøre, med sine vel 60 000 innbyggere, må bli en del av Trøndelag. Det kan bli en slagkraftig og god region. Det er bra at både fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag og fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik i Nord-Trøndelag er åpne for en løsning. Rindal og Halsa kan være fortroppen.