Vakter, lys og mindre buskas kan kanskje hjelpe. Men overgrepsproblemet stikker dypere.

Det er fullstendig uakseptabelt at unge jenter føler seg utrygge på festival. Overgrep må forhindres. Overgrep som likevel skjer, må anmeldes og straffeforfølges. Nå varsler Storsjöyran i Östersund skjerpet sikkerhet. Det er bra. Men det er ikke nok. Til grunn for overgrep, ligger et alvorlig holdningsproblem hos menn og gutter.

Rapportene fra svenske festivaler denne sommeren er vond lesning: Fem voldtektsanmeldelser etter Bråvallafestivalen i Norrköping i slutten av juni. 35 anmeldelser av seksuelle overgrep etter Putte i Parken i Karlstad samme helg. Tre anmeldelser av seksuelle overgrep etter Uddevalla Solid Sound for noen uker siden. Og minst seks anmeldelser av seksuelle overgrep etter Peace & Love i Borlänge denne helga.

Flere av hendelsene ligner hverandre. Midt i folkemengden blir unge jenter befølt både under og over klærne. 17 år gamle Alexandra Larsson opplevde at noen tok henne på rumpa foran scenen i Karlstad. Bak henne sto en gruppe av unge menn, har hun fortalt til Göteborgs-Posten. Larsson snudde seg og ba dem slutte. Like etterpå fikk hun en hånd i skrittet.

Det er viktig å dvele ved Larssons beretning. Som alle andre hadde hun kommet på festival for å ha det gøy og høre på musikk. Hun måtte forlate området i løpet av 20 minutter. 17-åringen kunne ikke være på konsert, fordi noen forgrep seg på henne - midt i folkemengden.

«Jeg følte meg så ynkelig. Jeg er veldig lav, så jeg forsvant der inne. Det ble nok en faktor, det å kjenne hvor liten og ubetydelig man er, samtidig som en annen person føler de har retten og friheten til å krenke deg», sier Larsson til avisa. Ett av tiltakene ved Storsjöyran, som avholdes i slutten av juli, er å sperre av mørke områder og beskjære buskas. Det sier seg selv at dette ikke er tilstrekkelig når overgrepene skjer midt i folkehavet.

Heldigvis skal 100 personer fra frivillige organisasjoner bevege seg rundt på området under festivalen. Kanskje vil det ha en viss forebyggende effekt. Men problemet stikker dypere. Det handler om uønskede holdninger hos menn og gutter.

Hvem er det som faktisk begår overgrepene? Svaret i Sverige er ikke entydig, men politisk betent. I flere tilfeller pekes det nemlig mot enslige, mindreårige asylsøkere. I løpet av festivalhelgen i Karlstad, slo politiet i en nyhetsmelding fast at «det råder ingen tvil om hvem som tar seg slike friheter. En gjeng med syv-åtte gutter som tilhører gruppen enslige, mindreårige asylsøkere».

Meldingen ble senere moderert. For å gjøre noe med holdningsproblemer, blir det nødvendig å vite hvor holdningene eksisterer. Det er åpenbart blant menn. Derfor må tiltakene rettes mot dem. Om unge asylsøkere er overrepresentert, må myndighetene legge ned en knallhard innsats mot denne gruppen. Ingen er tjent med at fakta tåkelegges.

For slik må det være: Unge jenter skal fortsatt gå på festival. Der skal de bevege seg inn i folkemengden foran scenen som alle andre. De skal bevege seg der det er mørkt. De skal bevege seg i nærheten av buskas. De skal ha på seg det de vil. De skal drikke alkohol om de ønsker det.

Ansvaret ligger hos overgriper. Den virkelige oppmerksomheten må rettes dit.