Debatten om storhall på Nidarø har blusset opp etter at Høyre i Trondheim vil stanse planene om utbygging av Trondheim Spektrum på Øya.

– Dette er en tabbe. Vi må finne et annet sted for storhallen, uttalte kommunalråd Ingrid Skjøtskift. Utspillet kom etter at den planlagte storhallen er blitt 11 meter høyere.

Arbeiderpartiets gruppeleder Marek Jasinski avviser imidlertid omkamp. Han holder fast på at storhallen må og skal gjennomføres.

– Høyre svikter idrettsbyen, kulturbyen og messebyen Trondheim ved å si nei til ny storhall på Øya, uttalte han. Det er lett å forstå ønsket om å tilfredsstille idrettens behov for hallplass raskest mulig. Samtidig er dette en sak som har langt større ringvirkninger. Ved å bygge storhallen på Øya kan man på sikt få en løsning som er dårligere for både idretten, kulturen og ikke minst for byen. Trondheim trenger unektelig en storhall, men Øya er og blir feil sted for en massiv utbygging.

Transportutfordringene på Øya er store allerede i dag. De smale boliggatene er verken dimensjonert for dagens eller fremtidens trafikkbelastning. En større hall vil åpenbart gi økt transportbehov, både til hverdags og ved store arrangementer. Det gjør ikke saken bedre at Nidarø er et unikt, trangt og sårbart friområde. Å ha elvepromenade, lekeplasser, parkanlegg og idrettsbane idyllisk beliggende midt i Trondheim har stor verdi for byens befolkning. Det er liten tvil om at verdien vil forringes med bygging av en giganthall. Samtidig er det risikabelt å investere så mye i et område med få muligheter for ytterligere utvidelse. Kommunen fortjener kritikk for ikke å ha vurdert alternativ plassering av storhallen. Det er forunderlig at varsellampene ikke har blinket hos politikere før.

Man kan innvende at det er i seneste laget å stanse planene nå. Idretten trenger spilleflater og Trondheim skal arrangere håndball-EM i 2020. Men hensynet til en helhetlig byutvikling må alltid veie tyngst. Det finnes nok av eksempler der politikerne med fordel burde tenkt seg om en ekstra gang før de tillot utbygging. Både kongresshotellet på Brattøra og Vitalbygget på Nedre Elvehavn har byens fremste folkevalgte angret bittert på. Ukloke planer er heldigvis ikke irreversible før de er vedtatt, og i denne viktige saken bør flere politikere «ta en Skjøtskift». En tabbe blir ikke mindre av at den gjentas.

Byutvikling engasjerer heldigvis bredt i Trondheim. Torsdag arrangerer Adresseavisen et folkemøte der politikere, idretten og naboer inviteres til å debattere utbyggingen av Spektrum. Denne muligheten til å si meningen sin bør mange benytte seg av. Politikerne trenger alle de innspillene de kan få.