Kronikk

Norge i tusen år

Etter Olav den helliges fall på Stiklestad ble det ikke stilt spørsmål ved Norge som ett rike. Jubiléet i 2030 er derfor noe langt mer enn et slagjubileum: Det er et nasjonaljubileum.

STIKLESTAD 2030: Statuen av Olav den hellige i amfiet der Spelet om Heilag Olav spilles. På Stiklestad i 1030 stod det avgjørende slaget i kristningen av Norge. Olav II Haraldsson falt i slaget og ble senere gravlagt i Nidaros. 

29. juli 1030 er en av de viktigste datoene i Norges historie. Den markerer et nasjonalt vendepunkt som fikk dyptgripende konsekvenser for det norske samfunnet. Etter Olav Haraldssons fall på Stiklestad ble det ikke stilt spørsmål ved Norge som et rike. Dette er noe av grunnen til at Olav i snart tusen år har blitt stående som det fremste symbolet for Norge og for landets sentralinstitusjoner. Det er en tusenårig historie uløselig knyttet til spørsmålet om hva Norge har vært, hva det er og hva det skal være.
LES OGSÅ KRONIKKEN: Hva gjør målstyringa med skolen