Kronikk

Bør du ha dårlig samvittighet for flyturen?

Er vi for dumme, for lite opplyste, for egoistiske eller rett og slett for hyklerske til å ta «grønne» reisevalg?

Klimasamvittighet: «Satt på spissen: uten flyreiser, ingen forskerkarriere» skriver kronikkforfatteren.   Foto: REUTERS/Toby Melville

Ifølge Statistisk sentralbyrå gjennomførte nordmenn 4,5 millioner reiser første kvartal 2016. Innenlands reiser vi helst med bil, utenlands med fly, og sommeren er høysesong. Medieoppslag peker på oss forskere som verst, og selv om vi er smertelig klar over miljø- og klimakonsekvensene virker det vanskelig å endre reisevanene. Er vi for dumme, for lite opplyste, for egoistiske eller rett og slett for hyklerske til å ta «grønne» reisevalg? Svaret avhenger av hvordan vi forstår fenomener som forbruk, mobilitet, individuelle valg og sammenhengen mellom disse.