Midtøsten fortsetter å være en av verdens verste regioner for kvinner. Men det finnes faktisk et lyspunkt.

Krig og sivilisatorisk kollaps. Jihadistgrupper på fremmarsj. Syria er nok det siste stedet en ville forventet å finne en kvinnerevolusjon. Men ett sted har situasjonen faktisk endret seg radikalt til det bedre for kvinner de seneste årene.

Vi har alle sett bilder av de kvinnelige soldatene i den kurdiske YPJ-militsen som kjemper på frontlinjen mot IS.

Mange fryder seg over ydmykelsen dette representerer for jihadistene som ved å drepes av kvinner, i henhold til deres overbevisning, frarøves drømmen om Paradis.

Men kurdiske kvinners krigsdeltakelse er bare toppen av et isfjell. Mens internasjonale medier fokuserer på fotogene jenter i uniform, har også andre endringer skjedd. Ironisk nok med den syriske borgerkrigen som pådriver.

Les også: FN: IS begår fortsatt folkemord mot Iraks yazidier

Siden syriske regjeringsstyrker i 2012 trakk seg ut av store deler av området, har partiet for en demokratisk kurdisk union, PYD, tatt kontroll over en rekke byer i Rojava, som det kurdiske området i Syria gjerne omtales som.

PYD er et venstreorientert og progressivt parti, som har innført en rekke reformer mot flerkoneri og barneekteskap. Vold mot kvinner er dessuten blitt underlagt en langt strengere lovgivning.

I november 2014 utstedte PYD en forordning som stadfester kvinners rettigheter i fremtidig lovgivning.

Forordningen definerer «prinsipper for likhet mellom kvinner og menn» på sosialt, økonomisk og politisk nivå.

Det omfatter for eksempel kvinners rett til å anta alle politiske verv, samt en inkludering av kvinners «ønsker og behov» når nye lover skal utformes.

Dette skjer i praksis. Nylig rapporterte nyhetsbyrået Reuters om en kvinneenhet i politiet som særskilt arbeider med seksuelle overgrep og voldtekter. Dette er ikke lite i en region der kvinner ofte er nesten rettsløse i slike saker.

Les også: Kan jeg bare få si at jeg elsker norske menn!

Ironisk nok har kvinnesak blitt en kamparena i krigen mot jihadistene.

Der islamistene åpenlyst handler med kvinnelige sexslaver og nekter egne kvinner grunnleggende rettigheter, har kurdernes kvinnekamp fått en ny og høyaktuell dimensjon.

Flere har imidlertid også pekt på en bredere trend innen det politiske lederskapet i det syriske Kurdistan.

Som nevnt hører PYD til den progressive venstresiden. – Filosofien til den autonome regjeringen stammer fra Murray Bookchin, en lite kjent amerikansk politisk tenker og «økoaktivist», skrev journalisten Carne Ross i Financial Times i oktober 2015.

Les også: I politikken kan det være lurt å tenke som en bestemor

I en årrekke har Abdullah Öcalan, lederen av PYDs søsterorganisasjon, terrorstemplede PKK, sittet fengslet i Tyrkia. Her skal den tidligere overbeviste kommunisten ha kommet over en bok av den amerikanske filosofen.

Ifølge Bookchin kan ekte demokrati bare vokse frem når beslutninger tas blant vanlige folk i deres nærsamfunn og langt fra elitene. Kvinner og minoriteters deltagelse er en naturlig forlengelse av en slik «kommunalisme».

Det skorter allikevel ikke på æresdrap og familievold, heller ikke i det syriske Kurdistan.

– Vi har fortsatt en lang vei å gå, fortalte en norskkurder jeg nylig snakket med i Oslo. Men mange kurdere har innsett av våre egne kvinners situasjon er en del av kampen for frihet og selvstendighet, var hans forklaring.

I Rojava er denne kampen godt i gang.

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter