Tirsdag skal nye studenter ønskes velkommen til et nytt skoleår ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Immatrikuleringen er en festdag, og i år vil NTNU spille en viktig rolle utenfor Midt-Norge.

Velkomst: Tirsdag er det immatrikulering ved NTNU på Gløshaugen. Trondheim ville vært en gråere og kjedeligere by uten studentene. Bildet er fra en tidligere immatrikulering. Foto: Ingeborg Refsnes

For første gang vil immatrikuleringsseremonien foregå over tre dager, i tre ulike byer. Tirsdag markeres studiestart i Trondheim, onsdag i Ålesund og torsdag i Gjøvik. Det første studieåret vil bli en viktig prøvestein for hvordan fusjonen vil fungere i praksis. Denne uken er det oppstart også ved Nord universitet, inkludert den tidligere Høgskolen i Nord-Trøndelag.

Det har skjedd svært mye positivt ved NTNU de siste årene. Universitetet har jobbet målrettet med å bygge seg opp på et internasjonalt toppnivå. Tildelingen av Nobelprisen i medisin til May Britt og Edvard Moser markerte at NTNU kan måle seg med de aller beste. I arbeidslivet henger et vitnemål fra NTNU høyt. Det er en god attest til de mange studentene som har valgt Trondheim.

Det er viktig å minne om at studietiden er mer enn hardt arbeid, det skal også være mye moro. Trondheim har i mange år vært regnet som landets beste studentby. Byen, det brede kulturtilbudet og Studentersamfundet betyr svært mye for studentenes trivsel. Det samme gjør det gode velferdstilbudet. Lite kan likevel måles mot den betydningen studentene har for Trondheim. Byen våkner til liv hver høst når de mange studentene kommer tilbake etter sommerferien. Mer enn 400 frivillige lag og foreninger er knyttet til studentmiljøet. Studentene gir både kulturlivet, bybildet og ikke minst frivilligheten en kraftig vitamininnsprøytning. Trondheim ville vært en gråere og kjedeligere by uten studentene.

Nye studenter er forventningsfulle, men mange kan også oppleve usikkerhet og ensomhet i en helt ny by. Nye tall fra Sentio viser at hver femte student er ensom, ofte eller hele tiden. I et innlegg i Adresseavisen før helga skrev Heidi Fossland at ensomhet ikke nødvendigvis synes utenpå. Hun oppfordret rektor Gunnar Bovim til å snakke om ensomhet i sin velkomsttale og be studentene om å gjøre en forskjell for sine medstudenter. En slik forskjell kan handle om noe så enkelt som å snakke med han eller hun som sitter ved siden av dem i forelesningssalen, eller invitere til kaffe, studiesirkel eller noen av de aktiviteter som finnes.

De nye studentene har noen av sine beste år foran seg. Vi håper byens befolkning gjør sitt beste for at studentene skal trives og at Trondheim gjør seg fortjent til tittelen Norges beste studentby.