Fra Hemsedal til Hollywood

En av årets største Oscar-favoritter i amerikansk film, om rasisme og overgrep, kobles nå til at filmskaperen som ung ble tiltalt for voldtekt av en ruset, bevisstløs kvinnelig medstudent.

Historisk opprør: Nate Parker spiller selv hovedrollen som Nat Turner, som ledet et slaveopprør i USA i 1831. Regissørens forhistorie som tiltalt for voldtekt av en bevisstløs tenåring som student, har den siste uken overskygget filmens innhold og Oscar-spekulasjoner. 

En gammel sak om seksuelle overgrep mot en beruset 18-åring ved Penn State University i 1999, har skapt storm på sosiale medier og rundt filmbransjen i USA. For norske lesere kan saken minne om Hemsedal-saken, med frifinnelse av tre tiltalte for voldtekt av en 18-åring. Saken rundt en av USAs mest løfterike filmskapere er i ferd med å skape et engasjement som minner om sommernes norske voldtektsdebatt.