Det blir for lite penger og for få arbeidsplasser fra ny teknologi og annen innovasjon, men nå kan det øynes lyspunkter fra den kollektive selvkritikken.

Gründerspirer: I tilknytning til teknologifestivalen Trondheim Playground og Trondheim Maker Faire, ble det i 2015 arrangert en gründercamp for elever ved Byåsen videregående skole og Thora Storm videregående skole. Foto: Rune Petter Ness

Det er en opplest og vedtatt sannhet at Norge generelt, og Trøndelag spesielt, er for dårlig til å bringe gode ideer frem til økonomisk suksess. Festivalen som starter tirsdag, Trondheim Playground, er ett av mange initiativ som skal bøte på problemet. Teknologifestivalen er en illustrasjon på at nyskapere og gründere ikke bare er blitt akseptert, men er i ferd med å bli samfunnets nye helter. Det er en holdningsendring som i seg selv er viktig, men det er ikke nok.

Håkon Hauglie, administrerende direktør i NHO-foreningen Abelia, sier til Aftenposten at ingen av de 40 største selskapene på Oslo Børs er startet de siste årene. Han trekker videre frem at det er få som er blitt rike av å være teknologigründer i Norge. Haug- lie peker på dette som uttrykk for manglende kraft i norsk omstilling.

Torsdag skal bystyret i Trondheim vedta kommunens gründerstrategi. Innstillingen fra rådmannen har ikke mange konkrete forslag, men ett av de få er til gjengjeld svært interessant. Rådmannen vil vurdere å etablere ordninger som gjør det mulig for gründere å levere varer og tjenester til kommunen, uten å bli fanget av systemet for offentlige anbud. Flere innspill i strategihøringen er at Trondheim kommune og andre offentlige etater i Trøndelag bør bli et slags laboratorium, der innovasjoner kan bli testet ut i den virkelige verden.

Å bruke offentlig sektor til å fremme innovasjon er ikke uproblematisk. Uferdige løsninger kan skape utfordringer i virksomhetene der de skal prøves ut. EU og lov om offentlige anskaffelser setter strenge krav til at de aller fleste innkjøp må gjennom anbudsprosesser. Offentlig sektor er også en stor innkjøper som uten tvil kan bidra til at gode ideer blir omsatt i arbeidsplasser og verdiskaping.

Vi håper Trondheim kommune greier å omsette en god målsetting til praktisk handling. Flere offentlige virksomheter bør gå samme vei. Offentlig sektor i Trøndelag kan bli et drivhus for ny teknologi. I en kronikk i Adresseavisen før helgen pekte Ståle Gjersvold og Ståle Svenning i Trønderenergi på at etab-lerte industribedrifter kan bli bedre til å skape teknologi- og oppstartsklynger rundt egen virksomhet.

Hvis flotte ord fra offentlig sektor og næringslivet omsettes til handling, kan dette bli bra.