Gründere, forskere og investorer og andre som har løsninger på klimakrisen, bør kjenne sin besøkelsestid.

For nysgjerrige: Oppfinnerfestivalen Trondheim Maker Faire er blitt en del av Trondheim Playground. Fredag og lørdag pågår arrangementet i Dokkparken. Fredag fikk skoleelever oppleve små og store mysterier knyttet til teknikk, teknologi og vitenskap. Foto: Christine Schefte

De siste dagene har Trondheim vært arena for teknologifestivalen Trondheim Playground. Gründere, oppfinnere, nyskapere og andre nysgjerrigperer har diskutert ideer og møtt hverandre. Det er også vist frem en rekke ferdige og halvferdige innovasjoner. Mange av dem er fysiske dingser som har utgangspunkt i teknologisk forskning ved NTNU. Bedre styring av droner og robothjelp til syke barn kan sikkert bli gode innovasjoner. Likevel er det litt bekymringsfullt at det ikke er flere klimarelaterte løsninger å se.

Det er lettere å vise frem enkle og fysiske oppfinnelser, enn kompliserte innovasjoner. Det kan være én grunn til at det er slik. Vi håper at det ikke har sammenheng med at studenter og forskere i datateknikk er mer innovative enn de som jobber med energiteknikk og andre disipliner som er nærmere klimakrisen.

Om en uke samles lederne for verdens 20 rikeste land (G20) i Kina. I forkant av møtet har statslederne fått brev fra 130 investorer, noen av dem er blant de største i verden. I brevet oppfordres statslederne til å følge opp klimaavtalen fra Paris med handling. Investorene ber blant annet om at investeringene i fornybar energi blir doblet frem til 2020. Avsenderne peker på at privat sektor skal stå bak en stor del av dette investeringsløftet, men at det er nødvendig med politisk støtte for å få det til.

Fornybar energi er ett av flere områder der det trengs enorme investeringer i årene som kommer. En omlegging fra karbonforurensende energi til utslippsfri og fornybar energi er en forutsetning for å nå klimaavtalens mål. Det som er en alvorlig trussel for verdens befolkning, er samtidig en mulighet for forskere, gründere, nyskapere og investorer. Sagt på en annen måte: Mange må få muligheten til å bli rike på innovasjoner, hvis vi skal lykkes med klimaskiftet.

Det er her norske gründere, forskere og investorer må kjenne sin besøkelsestid. På en rekke områder drives her i landet internasjonalt ledende spydspissforskning, blant annet knyttet til forskningssentre for miljøvennlig energi, der NTNU og Sintef er viktige deltagere. Det er ingen grunn til at klimarelaterte innovasjoner på disse områdene heller skal skje i andre land.

De som skal redde verden, trenger en stor og utålmodig heiagjeng.