Lite tyder på at flertallet vil snu når formannskapet i Trondheim i dag nok en gang behandler spørsmålet om hvor skolen ved Overvik skal ligge.

Det er beklagelig. Her har politikerne muligheten til å sørge for at skolen blir plassert innenfor området som er regulert til utbygging, istedenfor å ta enda mer jordbruksareal av høy kvalitet.

At utbyggerne ønsker å slippe å få skolen på sitt areal, er forståelig. Da blir det plass til flere boliger, og inntjeningen blir bedre. Politikerne må ta andre hensyn. Foreldre peker på at skoleveien for de fleste elevene blir kortest hvis skolen kommer innenfor Overvik. Fylkesmannen kommer med innsigelser mot den vedtatte løsningen av jordvernhensyn. Dermed må saken trolig avgjøres i departementet.

De som sier at det haster å komme i gang på Overvik, løper først og fremst utbyggernes ærend. Det har aldri vært planen at områder så langt unna sentrum skal bygges ut først. Veier og annen infrastruktur mangler. Rådmannen sier at skolen ikke vil være klar før i 2020, uansett tomtevalg.

Les saken om rådmannens innstilling her

Det politiske flertallet ser ut til å ha større tillit til utbyggerne enn sin egen administrasjon. Dette har vært et påfallende mønster i de senere årenes konflikter om jordvern i Trondheim. Argumentene handler om boligmangel og boligpriser, mens rådmannen stadig peker på at tomtereserven i Trondheim er mer enn god nok i overskuelig fremtid.

Sannsynligvis vil Høyre i dagens formannskapsmøte bidra til at det fortsatt er flertall for å legge Jakobsli skole på jordbruksarealet som NTNU eier. Da Ingrid Skjøtskift (H) sørget for ny behandling i formannskapet, var det angivelig for å forsikre seg om at alt hadde foregått på riktig måte. Hva ventet hun egentlig å finne? Rådmannens saksfremlegg handler bare om fordeler og ulemper ved de to tomtealternativene.

Les også: Høyre snur ikke

Det er litt for lett å mistenke at det hele var et utslag av markeringsbehov. Men så har da heller ikke jordvern vært noen markeringssak for Høyre. Da Overvik fikk klarsignal i 2013, ble det feiret med champagne.

Det er ikke bare Høyre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet som må tåle kritisk søkelys i Overvik-saken. SV, som nå vil hindre at den nye skolen sluker 30 dekar jordbruksareal, var for tre år siden med på å vedta at tusen dekar, inklusive Overvik, ble omdisponert til boligformål.

Hvis formannskapet likevel snur, markerer de at det, selv for Trondheim, er grenser for hvor mye dyrkajord som skal spises opp av en voksende by. Fjorårets stortingsvedtak om å styrke jordvernet, burde kunne få noen følger.

Les også Adresseavisens leder fra 10. juni 2016