Fredag kveld kom meldingen om at Facebook likevel ikke vil sensurere bildet av den nakne jenta på flukt under Vietnamkrigen. Dermed gjør det mektige konsernet en nødvendig retrett etter sterke protester.

Facebook begrunner avgjørelsen med at dette er et ikonisk bilde med stor historisk verdi. Tilsynelatende har Aftenpostens sjefredaktør oppnådd det han ønsket da han skrev «klagebrev» til Facebook-sjef Mark Zuckerberg.

Avisen brukte hele forsiden og god plass inne i avisen på brevet. Utgangspunktet var et krav om at avisen måtte fjerne det omtalte bildet fra sin Facebook-side. Sjefredaktør Espen Egil Hansen er kritisk til Facebooks funksjon som informasjonsfilter.

Motstanden mot Facebooks sensur startet da forfatteren Tom Egeland la ut bildet fra Vietnamkrigen og ble utestengt da han protesterte.

Internasjonale medier som britiske The Guardian og amerikanske Time omtalte Aftenpostens brev allerede fredag formiddag. Når også Norges statsminister publiserte det omstridte bildet, er det ikke usannsynlig at den norske kritikken bidro til Facebooks snuoperasjon.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Facebooks store identitetskrise

Facebooks sensur av innhold som legges ut, er noe brukerne må godta når de registrerer seg. Dette viser at verden trenger en fri presse som blir redigert ut fra etablerte prinsipper om demokrati og ytringsfrihet.

Man kan innvende at alle medier selv kan velge hva de vil publisere. Men Facebook er ikke et mediekonsern, de lager ikke eget innhold, og de sier selv at de vil være en kanal der hele verden skal kunne ytre seg. Det burde forplikte.

Facebook truer det offentlige ordskiftet også økonomisk. Med sine enorme annonseinntekter er en viktig årsak til at mediebransjen i Norge og mange andre land har sviktende lønnsomhet.

Tydeligvis kan Facebook endre praksis når de erfarer at sensur og knebling av kritikk er upopulært og dermed ulønnsomt.

Det vil vise seg om retretten bare gjelder dette ene bildet, eller om den innvarsler en ny policy. Fortsatt er kritikken mot Facebooks innholdsmakt gyldig, og fortsatt norsk offentlighets «giftermål» med konsernet problematisk.