Det er komplett absurd at den eneste kunstretningen ingen kan velge bort, nemlig arkitekturen, ikke skal utsettes for offentlig kritikk, mens alt annet skal det.

Det bygges mye nytt i Trondheim sentrum om dagen. Mellom de sjeldne lyspunktene preges bybildet av mye dårlig moderne arkitektur. Hva skal vi gjøre med det? Hvordan kan vi sikre at opplevelsen av byen vår ikke ødelegges? For det er faktisk i ferd med å skje.

I en kronikk i Adresseavisen 31.08 tilbød dekanus Fredrik Shetelig ved arkitektutdanningen at NTNUs fagmiljø kan skolere våre folkevalgte i byplanlegging, form og farge. Når så mange politikere den siste tiden har gått ut offentlig og beklaget mislykkede byggeprosjekter som de selv har vært med på å trumfe gjennom, er dette åpenbart en god idé. Men en positiv holdningsendring skjer ikke over natta. Hva med alt som bygges i mellomtiden? Vi kan vel neppe håpe på et bygge- og deleforbud i sentrum fram til våre politikere har fått den hjelpen de trenger?

Les også Daniel Johansens innlegg om arkitekturutdanning uten effekt

Hvilke andre redskaper har vi så til rådighet? En metode er kritikk. Det er i dag slik at alle retninger innenfor kunst utsettes for hard offentlig kritikk. Litteratur, billedkunst, film og teater kan enten roses opp i skyene eller slaktes ned i kne. Og alle er vi enige om at dette er nødvendig for å skjerpe kvaliteten innenfor disse kunstfeltene. Det er bare ett unntak og det er den kunstformen som vi ikke kan velge bort, nemlig arkitekturen. Man kan velge å ikke lese en bok, se et teaterstykke eller å gå inn i et museum, men du kan ikke velge bort det nybygget som har blitt reist utenfor døra di.

Arkitektforeningene i Norge har i de siste årene forsøkt å bli enige om hvordan arkitekturkritikk bør utøves, men dette har strandet gang etter gang. Resultatet er ikke særlig overraskende når selve utgangspunktet er feil. Det er nemlig ikke slik at kunstkritikk alltid er samstemt. En utstilling kan slaktes av en kritiker og hylles av en annen. Slik er det også med arkitekturen. Poenget med kritikk er at det skjerper fokuset og øker sjansen for at man kan nærme seg et omforent syn på god eller dårlig arkitektur.

Du må få med deg videoen med den heftige debatten om byutvikling i baksetet på en liten bil

Utbyggere, arkitekter og politikere burde ha vondt i magen hver gang de setter i gang et byggeprosjekt midt i en så kompleks materie som et bysentrum er. De burde frykte den offentlige vreden som rammer dem dersom de skjemmer ut bybildet, eller glede seg til den rosen og de positive effektene et godt prosjekt kan gi. Slik er det ikke i dag. Bystyret må stå til ansvar for noe, men utbyggerne og arkitektene slipper unna både økonomisk og omdømmemessig. Dersom vi skal klare å snu denne utviklingen må arkitekturen og de som har skyld i den kritiseres nådeløst.

Et godt sted å starte en slik offentlig kritikk er ved inngangen til Innherredsveien. Etter at Adresseavisens nybygg kom opp har prosjekt etter prosjekt blitt igangsatt. Det er bra at sentrum fortettes, men det er utseendet på byggene og måten de danner gatebildet på som angår oss som skal bruke byen. I Adresseavisen 29. juni 2015 uttalte utbyggerne Lars Lian og Roger Torgersen seg om sitt bidrag til utviklingen. Deres nybygg i Verftsgata 1 skal ifølge dem selv bli et prosjekt med høy standard. ”Det betyr vannbåren varme i gulvene...enstavs parkett, HTH-kjøkken og plassbygde skap.” De opplyste i tillegg om at de ønsker å få kommunens byggeskikkpris for leilighetskomplekset.

Les også debattinnlegget: Når vi ikke byplanlegger, blir det bare rot og tull

Verken gulvvarme eller HTH-kjøkken har allmenninteresse. Dersom Lian og Torgersen er opptatt av å få byggeskikkprisen burde de hatt fokus på å markedsføre det bygningen gjør med opplevelsen av Innherredsveien og Verftsgata. Bygget er nå i ferd med å ferdigstilles. Byens innbyggere oppfordres herved til å gå seg en tur og se. Fortjener Lian, Torgersen og deres arkitekt byggeskikkprisen eller radbrekkende slakt? På motsatt side av Innherredsveien reiser Frost et nybygg, og i rundkjøringen, ved inngangen til Bakklandet bygger Karl Ove Bjørnstad et leilighetskompleks.

Mens vi venter på at politikerne lærer seg hvordan de kan berge byen vår fra nye formfadeser må vi andre si vår hjertens mening, som man gjør i de andre kunstfeltene. Vi som er innbyggere i denne byen fortjener nemlig bedre enn det som har blitt dagligkost i Trondheim.

Kjør debatt!

Hør våre kommentatorer snakke om nye meningsmålinger for Trøndelag, fraværesregler i skolen og norsk films Oscar-sjanser

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.