Krisen i Medie-Norge og krisen i boligmarkedet er eksempel på samme problem.

Torsdag sist uke fikk de ansatte i Adresseavisen et vondt og tungt budskap. Over seksti årsverk skal kuttes.

Situasjonen er så klart verst for de ansatte som nå frykter for jobbene sine. Men slike kutt rammer hele Trondheim, og er spesielt dramatiske siden Adresseavisen nærmest er eneleverandør av nyheter i byen.

En kritisk presse med ressurser til å grave, til å vekke debatt, til å dekke de sidene ved samfunnet som kanskje ikke ellers får så mye oppmerksomhet eller penger, er en helt avgjørende forutsetning for et velfungerende demokrati.

Den samme torsdagen hadde avisen en leder med hyggelig støtte til SVs forslag om en nasjonal eiendomsskatt. Om vi bruker inntektene fra en slik skatt til å senke skatten på inntekt, vil vanlige familier knapt merke forskjell, mens spekulasjonen som driver opp prisene blir mindre lønnsomt.

De to sakene, hvor enn ulike de er, er faktisk begge eksempel på samme problem. I begge tilfellene ser vi resultatene av et skattesystem som er rigget for spekulasjon.

Skattesystemet vårt gjør at spekulanter vinner og vanlige familier taper i det ville boligmarkedet – om de nå kommer seg inn på markedet i det hele tatt.

Les også: Adresseavisen kutter over 60 årsverk

Les også åpningstalen ved årets jødiske kulturfestival i Trondheim: «Da mine besteforeldre banket på Norges dør i nødens stund, fikk de komme inn»

Og norske medier er i en umulig konkurranse mot internasjonale giganter som slipper unna skatt.

Google har for eksempel milliardomsetning i Norge. Men de betaler knapt skatt.

Ved å bruke smutthull i det norske skattesystemet kan store selskaper, ved hjelp av sinnrike forretningsmodeller, flytte overskuddet sitt fra Irland, via Nederland og til slutt et skatteparadis på en tropisk øy.

Denne pengegaloppen kalles «The Double Irish Dutch Sandwich». Det høres ut som en spøk, men nå er det blodig alvor.

For det er i praksis umulig for norske medier å konkurrere mot annonsegiganter som knapt betaler skatt der de opererer. For å henge med «der leserne er» har norske aviser flyttet stadig mer av publiseringen sin over til det «gratis» nettsamfunnet Facebook.

Og Facebook er ifølge britiske Guardian for lengst avslørt i å sende milliarder av kroner til ett av sine «eierselskap» på Cayman Islands.

Dette er ikke bare en alvorlig trussel mot norske skatteinntekter, men mot en fri og uavhengig presse. Når stadig flere mister jobben sin i Medie-Norge er det i stor grad som følge av urettferdig konkurranse mot ekstremt mektige multinasjonale selskaper, som slipper å betale skatt.

Les også debattinnlegget: «Hvis noen hadde fortalt meg at gutter også kan lakke neglene rosa, hadde jeg gjerne gjort det»

Fikk du med deg at Leon skrev om kameraten som ikke skulker skolen slik som i fjor?

I dag er det mer lønnsomt å være Facebook, som selger annonser og lever godt på andres redaksjonelle arbeid, enn å drive en norsk avis.

Og i dag er det mer lønnsomt å investere i overprisede bygårder i Oslo, enn i nye arbeidsplasser i resten av landet.

Krisen i Medie-Norge og krisen i boligmarkedet er to av de fremste eksemplene på at skattesystemet vårt er rigget, på bekostning av dem som faktisk trenger bolig, og på bekostning av dem som faktisk bidrar til den norske offentligheten.

Boliger er til for å bo i, ikke spekulasjon. Mediene er til for å opplyse oss, ikke være melkeku for multinasjonale selskaper.

Derfor trenger skattesystemet vårt en overhaling. Vi må stanse de ville pengestrømmene inn i boligmarkedet, penger som kunne kommet bedre til nytte så mange andre stedet, og vi må stanse de ville pengestrømmene ut fra Norge og til skatteparadis.

I sin gode leder sist torsdag skriver Adresseavisen at SVs arbeid for en eiendomsskatt gjør det vanskeligere for de andre partiene å komme etter. Jeg tror ikke landets politikere er så barnslige at de lar det gå prestisje i disse sakene. Jeg håper i hvert fall ikke det.

Ansvarlige politikere kan ikke sitte og se på, mens boligmarkedet overopphetes av investorpenger på den ene siden, mens redaksjonene tappes på den andre.

I debatten om vårt skattesystem er det vanlige folks økonomiske trygghet, og vår frie presse, som står på spill.

Hør våre kommentatorer snakke om nedbemanning i Adresseavisen, mediekrise og #ælske trøndelag

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.