Redningen er engasjement, kritikk, krangling og debatt.

Forrige helg demonstrerte mer enn tusen mennesker mot storhall på Øya. Det er kanskje noe av det beste som har skjedd Trondheim på lenge. Endelig har vi igjen fått en byutviklingsdebatt som får folk opp av godstolen. Som får hjerter til å banke og tastaturene til å gløde.

For skal Trondheim bli den byen vi ønsker oss, så holder det ikke med selvskryt og overflatisk pjatt. Det skal være krevende å elske byen sin. Kritikk, motstand og krangel har et ufortjent dårlig rykte, i alle fall når det kommer til byutvikling. Det verste vi kan gjøre mot byen vår, er å møte utvikling med likegyldighet og slappe skuldertrekk. Den man elsker, tukter man som kjent. Det krever kontinuerlig meningsbrytning. For det er omtrent like mange meninger om hva som er riktig og galt, om hva som er pent og stygt, som det bor folk i denne byen.

Det kan ikke være slik at kritikk er noe negativt. Skal bydeler bli optimale, må vi bry oss. Alles mening betyr noe. Byens framtid skal ikke bestemmes av en håndfull byråkrater og politikere alene. Vi trenger mer diskusjon, og den må komme tidlig. I Trondheim er det en tendens til at man bryr seg for seint. Når alt er ferdig, og det er lite annet å si enn at gjort er gjort og bygd er bygd. Det så vi på Brattøra og jeg frykter at det vil bli resultatet på omstridte områder som på Nidarø og i Innherredsveien.

Historien viser at skal Trondheim ta ut potensialet sitt, må man se framover. Det nytter ikke å se på ett og ett bygg, eller en reguleringsplan her og en reguleringsdelplan der. Noen må trekke opp de store visjonene. Det har det ikke alltid vært byens fremste politikere og byråkrater som har gjort. Folk har enda ikke glemt da de som styrte byen ville legge motorvei over Bakklandet eller rive Svartlamoen. Spørsmålet vi burde stille litt oftere er hva byen skal være om 20 år. Eller om 100 år? Det høres kanskje ut som en evighet, men det er faktisk så mye som 30 år siden prosessen rundt det som skulle bli Nedre Elvehavn startet. Hvem kan se for seg Trondheim uten Solsiden og restaurantrekka på Nedre Elvehavn? Den gang fantes det heldigvis personer som hadde en visjon som gikk utover det å sette opp et kontorbygg eller tre.

Når byer skal utvikles, kan ikke alt måles i kroner og øre. Å etablere grønne lunger er verdivalg for framtida. Derfor er det forstemmende å høre hvordan det finregnes på verdien av det som kan bli hjertet i byen for nye generasjoner. Det har festet seg et inntrykk av at politikerne dilter etter og lar utbyggerne få det som de vil, uten særlig kritiske innvendinger. Ofte går det bra, noen ganger er det så tydelig at byen fortjener så mye bedre. Bygg som spretter opp, uten å passe inn i sine omgivelser. Bydeler som ikke henger sammen. Bydeler som er i konflikt med overordnede planer for byen.

Det er ikke sikkert byutvikling har vært det som har engasjert byens ledende politikere mest. Det konkurrerer om oppmerksomheten med skoler, sykehjem og idrett, som naturlig nok betyr mye. Kanskje har visjonene og en helhetlig byutvikling lidd under dette? Det sier litt at ordfører Rita Ottervik (Ap) begrunnet behovet for storhall på Øya med noen håndballkamper i EM i 2020. Håndball er viktig for mange, men vi kan ikke la enkeltarrangement styre hvordan byen skal se ut om 100 år.

Heldigvis er Trondheim som by bare på vorspielstadiet. Trondheims politikere vet ikke hvor heldige de er. Mulighetene er enorme for en by i vekst. Havneområdene skal utvikles. Østbyen er i støpeskjeen. At noen har åpnet restaurant og mikrobryggeri på et forblåst industriområde på Nyhavna, i lokalene til EC Dahls bryggerier, er et varsel om hva som er i vente. Mye går i riktig retning. Tidenes kultursommer viser at vi har en helt annen vilje til å bruke byen. Det åpnes nye restauranter i stort tempo. Konserter selges ut. Det er grunn til å være en framtidsoptimist. Men da kan vi ikke lene oss selvtilfreds tilbake.

Det er da vi trenger de harde debattene, de sterke meningene, de kompromissløse kritikerne og de bankende hjertene – for byen.

Hør Adresseavisens kommentatorer diskutere byutvikling, kommunereform, Stoltenberg og bøker på podkast