Mens andre var opptatt av om statsbudsjettets mangel på klimapolitikk er et svik mot kommende generasjoner, møtte jeg en kompis på gata som hadde helt andre grunner til å være sur.

Han var nesten aggressiv, og jeg spurte hva som var i veien. - Jeg er på jakt etter støvsugerposer, hveste han.

Jeg forsto umiddelbart. Å kjøpe støvsugerposer er en av hverdagens store prøvelser, nesten like ille som å levere ungen din i barnehagen og oppdage at det er karneval, uten at du visste det. Hva er vel et skarve statsbudsjett, sammenliknet med støvsugerposejakt?

Også Anne B. Ragde er oppgitt over at det er umulig å finne støvsugerposer. Derfor bruker hun kost.

- Et lite eksempel, sa den aggressive kompisen. - Hvis du har en Goldstar støvsuger, må du lete blant produktene til LG. De har ei liste med over hundre ulike støvsugermodeller, blant annet FANTOM V-3700 til V-3799, V4200 til 4299, V7100 og BONN V-CP973. Å finne riktig pose, er som å lete etter nåla i en høystakk.

Jeg gikk tilbake til kontoret. Mens opposisjonen slaktet budsjettet, googlet jeg «støvsugerposer» og fikk nesten 300 000 treff. Det finnes over hundre støvsugermerker. Alle har 60, 70 ulike modeller. Mange hundre ulike støvsugere, med andre ord. Og du må skifte pose ofte, for de er fulle av miljøgifter. Et søk på «enklere hverdag» ga bare halvparten så mange treff.

Forskere slår alarm om hybelkaniner og husstøv.

Og siden hverdagslivets forbannelser ofte har sammenheng med større problemer: Så mange ulike støvsugermodeller og støvsugerposer betyr at produksjonen blir lite rasjonell og at klimautslippene dermed blir høyere.

Regjeringen er opptatt av valgfrihet, men det får være måte på.