Jeg har akkurat kommet hjem fra en tredagers høstferie med døtrene. Denne gang reiste vi til København. Byen der folk sitter litt rakere i ryggen når de sykler.

København har mål om å bli verdens beste sykkelby, og kanskje kan de smykke seg med tittelen allerede. Her sykler gamle, middelaldrende og unge. Kvinner som menn. De tilhører alle sosiale lag og er ikke iført klær spesielt innkjøpt for sykling. De bare setter seg på setet og tråkker i vei, iført klær som er tilpasset dagens gjøremål.

Det er trendy å sykle i København. Det er urbant. Selv syklene bærer preg av identitet. Farge, form, lykter, ringeklokker og annet ekstrautstyr viser noe om hvem du er og hvor du er i livet. I sykkelkurvene ligger ransler, matpakker, blomster til kjæresten eller en jakke dersom været skifter i løpet av dagen. Foran i københavnvogna sitter far sammen med den yngste, mens mor tråkker gjennom bygatene, eller mormor med handleposene blir syklet trygt rundt av morfar som forserer elva via en av de mange sykkel-bruene.

Københavnere mener at sykkelkulturen bidrar til å skape en god atmosfære i byen. Syklistene virker å inneha en kombinasjon av ro og besluttsomhet. Vi lot oss lokke og leide sykler for å kjenne på København-pulsen og livet, men også fordi det er en enklere og en mer effektiv måte å transportere seg på i byen. Fra sykkelutleieren fikk vi et 10 sekunders kurs i sykkelkulturen. Rekk hånden opp når du ønsker å stoppe, hold hånden til høyre eller venstre når du skal svinge.«Gjør du så, er det bare å go with the flow og nyte livet» ble vi fortalt.

København kommune bruker omtrent 100 millioner årlig for å legge forholdene enda bedre til rette for syklister. Det har de gjort i mange år. De siste årene har dette resultert i over 400 kilometer med sykkelveier, 45 kilometer med grønne sykkelruter, mange sykkelbruer og supersykkelveier som til sammen gir et godt transportnett-verk for syklistene. Det viktigste for københavneren og årsaken til at de sykler, er at sykling er den mest behagelige transportform og den hurtigste.

Signert-skribent Ståle Gerhardsen opplever at mandag kommer som en kraftig high five. Rett i trynet.

Syklister er trafikanter i København. De har lært en sykkelkultur. De har ro til å stoppe for rødt lys, fordi de vet at sykkelen er prioritert framfor andre transportformer. Er det gravearbeid i veien, vil det tilrettelegges for en sykkelvei rundt som er godt skiltet for syklistene. En målrettet og årelang innsats har skapt en sykkel-kultur i København. Københavneren har lang erfaring som syklist, og ter seg som en trafikant. De smører systemet med sin adferd. Nå besøker mange europeiske byplankontor København for å bli inspirert og for å lære.

Først og fremst handler det om å få bygd egne sykkelstier. Det handler om fremkommelighet og trygghet. Så er det viktig å skape en kultur for sykling, og å få flere enn treningssyklisten, Birkebeinerne, ut på setene. København anbefaler å ha fokus på barna, og å lære barn å bruke sykkel fra de er små. Ved å la barn oppleve både glede og trygghet ved å sykle skapes sykkelkultur senere i livet. Det handler på mange måter også om en kulturendring, hvor også tiltak på arbeidsplassene vil være viktig. Man må «forkjæle» syklistene sier danskene. Gi syklistene oppbakking – både gjennom små og store tiltak.

Vi er inne i en tid da transport-vanene må endres merkbart også i norske byer, ikke minst fordi bilen tar for stor plass. I rushtid sitter det for eksempel i snitt kun 1,1 person i hver bil i Trondheim. Vi må bli litt mer lik København, litt smartere og litt mer urbane i måten vi reiser på fordi det skaper en bedre og hyggeligere by.

Vi beveger oss i riktig retning. Samtidig med at sykkelvegnettet gradvis blir mer omfattende og bedre, sykler flere trondheimere. Trondheim har faktisk den største sykkelandel av de fire norske storbyene, og det er blant kvinner økningen er størst. Tellinger av barns sykling til og fra barneskolen viser en tredobling på tre år. Det bærer bud om en sykkelkultur i utvikling mot den københavnske. Med flere syklister kommer også en bedre sykkelkultur. I mellomtiden anbefaler jeg å oppleve sykkelkulturen i København. Lei en sykkel neste gang du besøker byen. Det er en fryd!

heidi.fossland@gmail.com

Hør våre kommentatorer snakke om byutvikling, boksing og festivalen Starmus (podcast spilt inn live på Byscenen)

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.