Kvinner har tradisjonelt alltid blitt lønnet dårligere enn menn. Det har ikke blitt mer likelønn med mer likestilling de siste tiårene.

Verden over arrangeres Equal Pay Day for å markere den globale uretten som ligger i at kvinner tjener mindre enn menn. Unio, Norges nest største hovedorganisasjon med om lag 340 000 medlemmer, har valgt å markere Equal Pay Day den 17. oktober. Dette er et symbol på at våre medlemmer fra denne datoen og ut året jobber «gratis» – om vi sammenligner oss med de mannsdominerte gruppene med like lang utdanning.

Les også: Otterviks maktposisjon er urokkelig

Les også: Har ikke drevet kritisk journalistikk overfor Rita

Likelønnsgapet tilsier at kvinnene denne dagen kunne lagt ned arbeidet, gått hjem og tatt fri resten av året. Men konse-

kvensen ville vært dramatisk. Sysselsettingsveksten blant kvinner fra 1972 har økt Fast-lands-BNP summert over 40 år til 3300 milliarder kroner, viser en rapport fra Institutt for samfunnsforskning i Oslo (2016:10). Analysen viser at kvinner i stor grad har kommet inn i offentlige tjenesteytende sektorer og at bidraget til verdiskaping som kommer fra veksten i kvinners sysselsetting, kanaliseres i stor grad gjennom bidraget fra off-entlig tjenesteproduksjon. Likevel lar samfunnet likelønnsuretten gå videre.

I Norge er det slik i dag at for hver hundrelapp en mann tjener, tjener en kvinne 86 kroner. Kvinner med inntil fire års høyere utdanning tjener bare 80 kroner, sammenlignet med menn med like lang utdanning. Denne store forskjellen kalles for likelønnsgapet. Kvinner har tradisjonelt alltid blitt lønnet dårligere enn menn. Det har ikke blitt mer likelønn med mer likestilling de siste tiårene.

Les også: Stol ikke på magefølelsen når du skal ansette folk

Likelønn handler om å sammenligne kvinners lønn og menns lønn. Det handler om at både kvinner og menn skal få lønn etter utdanning, kompetanse og ansvar. Likelønn betyr ikke at alle skal tjene likt. Like-stillingsloven § 5 er tydelig på dette. Her defineres likelønn som lik lønn for likt arbeid eller arbeid av lik verdi. Lønn skal fastsettes på samme måte, uavhengig av kjønn, basert på kompetanse, ansvar, anstrengelse og arbeidsforhold. Retten til likelønn gjelder uavhengig av om arbeidet tilhører ulike fag eller om lønna reguleres i ulike ta-riffavtaler.

Signert-skribent Anna Lian fant kjærligheten ved enden av bardisken på Blæst og mistet den igjen i en hullete sofa på Brukbar

Likelønn i Norge handler om mer enn lik lønn for likt arbeid: De mannlige og kvinnelige sykepleierne som møtes i korridoren på sykehjemmet eller sykehuset, følger den samme lønnsstigen. Og lærerne som treffer hverandre på lærerrommet, kan godt synes de får for lite betalt for jobben de gjør, men de har i alle fall omtrent den samme lønnen. Kvinnelige studenter har lenge vært i flertall ved universitet og høyskoler. Nå er det også kvinnene som tar flest doktorgrader. Med sin kunnskap og kompetanse vil utdanningsgruppene være i front når Norge skal omstilles og fornyes. Hvorfor skal de danne baktroppen når det gjelder lønn?

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik uttalte til Din Side i 2013: – Dette er ikke den enkelte kvinnes ansvar. Det handler om mer penger til kvinneyrkene, bedre fordeling av omsorg og arbeid mellom menn og kvinner, og ansvarliggjøring av arbeidsgiverne. Den enkelte kvinne kan stå på for høyere lønn ved lokale forhandlinger, fremme lønns-krav ved ansettelse og så videre, men i det store og hele er det strukturer i samfunnet som må endres.

Dette var ingen nyhet i 2013. Likelønnskommisjonens flertall anbefalte et lønnsløft for utvalgte kvinnedominerte yrker i offentlig sektor. De anbefalte i 2008 å bevilge om lag 3 milliarder friske kroner over statsbud-sjettet til dette formålet. Sett i lys av økningen i Fastlands-BNP fra 1972, ville det vært en beskjeden sum å betale tilbake til kvinnene. Dessverre la regjeringen denne rapporten i sin store rapport-skuff, og glemte den. Regjeringen ville ikke gå direkte inn i lønnsoppgjøret mellom partene, og abdiserte dermed totalt.

Ingen regjering, verken blå, rød eller rødgrønn, har klart å gjøre noe for å minske lønnsgapet. Faktisk har lønnsgapet vært like stort siden Gro Harlem Brundt-land var statsminister på midten av 80-tallet. Kvinner tjener systematisk mindre på å ta høyere utdanning enn menn. Det er faktisk slik at likelønnsgapet vokser med utdanningsnivå.

Om vi ser på lønnsstatistikken, har det vært en forskjell mellom kvinne- og mannslønn på om lag 15 prosent i lang tid. Når det gjelder kapitalinntekter, vet vi at de er mye skjevere fordelt. Det er mennene som eier mest, og dette slår også ut i denne inntektsstatistikken som er presentert gjennom skattelistene. Penger er makt, så det vil ligge mye likestilling i en jevnere fordeling av både inntekt og kapital.

Å forklare likelønnsgapet med at kvinnene velger feil yrker og arbeider i offentlig sektor er uholdbart. Og enda verre blir det når enkelte slår seg til med en slik forklaring. Det trengs mange tiltak, og vi utfordrer både oss selv, politikere og arbeidsgivere. Norge vil framover ha stort behov for yrkesutøvere med lang utdanning – ikke minst i offentlig sektor. Det å fortelle ungdommen at de velger feil dersom de utdanner seg til viktige yrker i offentlig sektor, kan få alvorlige konsekvenser. Det er altså ikke valgene det er noe feil med. Det er i lønnsstrukturen og samfunnets vilje til å lønne disse på en måte som minker lønnsgapet feilen ligger.