Kritikken mot skogmeldingen, som ble presentert nylig, er til dels hard.

For lite og for sent, mener skogeierne. Skogmeldingen bommer kraftig, mener Naturvernforbundet. Den kommer fra motstridende interesser og synes både treffende og berettiget. 18 år etter forrige stortingsmelding serverer landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) mer luftige ønsker enn konkret handling og håndfaste mål.

Mens våre naboland Sverige og Finland gjennom flere år har satset stort, og fortsatt gjør det, legger den norske regjeringen bare opp til mindre justeringer av nåværende rammebetingelser. Skogmeldingen bærer ikke bud om en helhetlig strategi for ny næringsutvikling og vekst innenfor bærekraftige rammer. Det industrielle forspranget svenskene og finnene har, blir neppe hentet inn med de beskjedne tiltakene som nå ligger på Stortingets bord.

Satsing på infrastruktur, flere og bedre skogsveier, pluss utbygging av havneanlegg, er det mest konkrete statsråden foreslår. I tillegg kommer en endring av mandatet til Investinor i Trondheim som kanskje kan utløse mer kapital til skogindustrien. Landbruksministeren vil ha mer hogst, gjerne dobbelt så mye som i dag. Det vil han skal skje gjennom lønnsom avvirkning, ikke som resultat av politiske mål.

Skogsektoren har vært gjennom store strukturendringer . Norge har gått fra å være en netto importør av tømmer til å bli en netto eksportør. Mer innenlands foredling kan mangedoble verdiskapingen og gi ny vekst på fornybare ressurser. Skogindustrien har mye å bidra med til det grønne skifte.

Støren Treindustri blir i meldingen trukket frem som et godt eksempel på innovasjon og industrialisering. Det blir også Norske Skog på Skogn, der det er tatt beslutning om å starte produksjon av flytende biogass. Fabrikken vil gi en stor klimagevinst. Skognæringen er i utvikling, men landbruksministeren fremmer ikke tiltak som kan utløse potensialet. Han løser heller ikke miljøproblemene som økt hogst medfører. Skognæringen behøver mer enn gode intensjoner. Den trenger store ambisjoner og klare strategier.