Søndag 23. oktober er dagen for verdens største dugnad. Under TV-aksjonen skal over 100.000 bøssebærere besøke alle landets husstander i løpet av bare noen timer.

I år går TV-aksjonen til Røde Kors sitt livsviktige arbeid for sivile rammet av krig og konflikt.

Ikke siden andre verdenskrig har flere mennesker vært på flukt. 50 millioner barn, nær halvparten av alle flyktninger i verden, er på flukt. Dette til tross for at barn bare utgjør en tredjedel av verdens befolkning.

De fleste av disse barna er drevet fra sine hjem på grunn av voldelige konflikter, men mange barn er også migranter, drevet fra hjemmene sine som følge av blant annet fattigdom og vold.

Det er disse barna, og andre mennesker rammet av krig og konflikt, vi ønsker å hjelpe med årets TV-aksjon.

Vi kan ikke hjelpe alle, men vårt mål er å gi livsviktig hjelp til mer enn to millioner mennesker.

De innsamlede midlene fra årets TV-aksjon går til Røde Kors’ arbeid i ti land: Syria, Libanon, Sør Sudan, Afghanistan, Myanmar, Somalia, El Salvador, Guatemala og Honduras. Pengene går også til å hjelpe flyktninger som har kommet til Norge.

Felles for krig og konflikt er at det er lidelser vi i Norge har vansker med å ta inn over oss. Det handler ikke bare om utfordringer knyttet til hverdagen, men også mangel på framtidshåp og fred for et stort antall mennesker.

Bare i Syria er over 13 millioner mennesker avhengige av nødhjelp. Landet har vært rammet av brutal krig i over fem år. I Somalia, hvor det har vært konflikt i hele 25 år, er 2,5 mennesker på flukt. I Sør-Sudan er 4 millioner er avhengige av nødhjelp. I Afghanistan er millioner sivile rammet av konflikt, fraværende helsetilbud og fattigdom.

Les også kronikken: Kommunen må bygge boliger som leies ut til selvkost

I trygge Norge, hvor kriminalstatistikken fortsetter å synke, virker det som om vi er «lei» av å høre om de menneskene som lever i konfliktområder. Vi er nærmest likegyldige til de 50 millioner barna på flukt.

Slik kan det ikke være. Vi må huske at det kunne vært ditt eller mitt barn, din eller min søster, ektefelle eller mor.

«Ingen setter barnet sitt på en båt, med mindre det er tryggere på vann enn på land», skriver poeten Warsan Shire. Hun har helt rett.

Mennesker som flykter, gjør det av ren nødvendighet, ikke for moro skyld. Det er ingen forskjell på oss, bare på hvilket liv vi er født inn i. «Tutti fratelli», sa Henry Dunant, grunnleggeren av Røde Kors. Vi er alle søsken.

Et nytt bunnpunkt er nådd når våpnene rettes mot spedbarn i kuvøser, mot fødende kvinner, skadde pasienter og helsepersonell som prøver å redde liv.

Les også debattinnlegget: Rektor og de fleste lærerne hilser ikke på renholderne, de går bare rett forbi

Oversikt fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen viser at det i flere konfliktområder er en økning i antall angrep på sykehus og helsetjenester.

Angrepene er en ny strategi, når hvert angrep nå kan ramme to ganger. Først drepes allerede sårede mennesker på sykehus. Så kommer den dødelige stillheten etter angrepet, når sykehuset ligger i ruiner. Det rammer pasienter som sakte dør av mangelen på livreddende hjelp.

Mennesker nektes også tilgang til helsehjelp der kriminelle gjenger kontrollerer store deler av landet. Et eksempel er El Salvador, hvor helsepersonell blir truet på livet dersom de lar et gjengmedlem med mindre skader vente, eller at det mennesket de hjelper bor i et rivaliserende område.

En del av midlene fra årets TV-aksjon skal gå til forebygging av vold og trusler mot lokale helsepersonell slik at vi, og andre helsetjenester, kan få hjelpen helt frem.

Bildene av gutten med Selbulua (Elyud Dawit, 6 år), det døde barnet på stranden (Alan Kurdi, 3) og lille Omran Daqneesh (5), avbildet i en ambulanse i Aleppo, har rørt ved den norske folkesjelen.

Fortvilet alenemor: Hvilke rettigheter har en ungdom, som har vært syk i flere år, og som tappert forsøker å kjempe seg tilbake til livet? Ingen!

Vi er også rørt til tårer av historiene om alle de menneskene som får hjelp. Historier om barn som blir reddet ut av beleirede områder i Syria, som overlever fordi de får utdelt mat i en flyktningleir i Libanon. Mødre som blir friske av medisinen de får på feltsykehuset i Sør-Sudan, eller fedre som igjen kan arbeide og forsørge familien sin etter å ha blitt operert for krigsskader i Afghanistan.

Røde Kors og Røde Halvmåne er til stede med nasjonalforeninger i 190 land. I dag er vi mer enn 13 millioner frivillige. Mennesker som uten vederlag jobber, dag og natt, for å hjelpe andre.

I Syria hjelper 7 500 frivillige nesten 5 millioner mennesker. Operasjonen i Syria er nå verdens største nødhjelpsoperasjon.

Til tross for den ekstreme situasjonen, kan vi se lysglimt: de siste ukene har Røde Halvmåne klart å få mat, vann og nødhjelp inn til byer som Madaya og Homs og ingeniører har fått krysse frontlinjene for å reparere vannledninger både i IS-holdte Raqqa og krigsherjede Aleppo. Én uke etter angrepet på en nødhjelpskonvoi i Aleppo, leverte 71 lastebiler livsviktig nødhjelp til 60 000 mennesker i fire byer i Syria.

Dette viser at hvis vi står sammen, så får vi hjelpen helt frem til de som trenger vår hjelp aller mest. Gjennom NRKs TV-aksjon 23. oktober vil det norske folk sørge for at Røde Kors kan gi humanitær hjelp til over to millioner mennesker.

Vi har alle et ansvar for å hjelpe de uskyldige ofrene for krig og konflikt. Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen. Sammen kan vi redde mange liv. Støtt årets TV-aksjon.

Hør våre kommentatorer snakke om klovner, Trump og doping

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.