Solidaritet fra Høyre og «tough on crime»-retorikk fra Arbeiderpartiet. Her er saa underligt.

En må jo spørre seg hva som er greia med Høyresidens radikale helseministre. Først røykelovsendringen til Dagfinn Høybråten. Nå Bent Høie, en fyr jeg ellers har hørt omtalt som kristenkonservativ og som meg bekjent kun er opptatt av å skjule tobakksreklamer. Hans raddisforslag baserer seg på at norsk narkotikapolitikk må se på rusmisbruk som et helseproblem. Og uten forvarsel, gikk han inn for avkriminalisering av narkotiske stoffer i Norge.

Først og fremst er det helt fantastisk. Vi kan ikke lenger behandle rusmisbrukere som skitne kriminelle som fortjener å jages av politiet, kastes i fengsel  og bøtelegges. Til syvende og sist har vi gjennom slik praksis tatt fra de enhver mulighet til å ta livet sitt tilbake fra rusen. For ikke å snakke om de enorme samfunnsøkonomiske kostnadene på både menneskeliv, økt kriminalitet og kostnader til justissektoren.

Det Bent Høie har forstått er at de skadereduserende tiltakene vi bruker i relasjon til tobakk og alkohol, antageligvis er like effektive for narkotiske stoffer. Straff derimot, gjør skaden større. Vi kan ved å gi informasjon til de yngre som ønsker å eksperimentere, og tett oppfølging av hjelpeapparat til de som misbruker, betydelig redusere både bruksomfanget og skadevirkningene av bruken.

Les også Signert-skribent Tor Langbachs kommentar: Jeg blir bare så irritert!

Vi er på toppen av overdosestatistikken i Europa. Vi har en økende andel unge som tar dop. Russcenene er om ikke like komprimerte, fortsatt åpne. Rekruttering og lekkasje av metadon og heroin til nye miljøer er fortsatt et stort problem.

Når løsningen på disse problemene ligger bare en kjapp flytur unna, burde det ikke være noen tvil. Portugal har nemlig siden avkriminaliseringen for fjorten år siden blant annet redusert bruk blant unge, redusert bruk på måneds- og årsbasis (som anses som den beste indikatoren på måling av rusbruk i befolkningen), reduksjon i problematisk bruk og reduksjon i bruk over lengre perioder.

Likevel velger den største bautaen i norsk narkotikapolitikk, Arbeiderpartiet å stritte i mot. Det er selvfølgelig symptomatisk for debatten at Ap sender en justispolitiker, mens Høyre sender en helseminister. Like symptomatisk er det for norsk politisk debatt som sådan at Ap, uten egentlig å gi noen særlig god begrunnelse for det, velger å gå mot Høyres utspill av strategiske hensyn. De må jo være uenige. Som i dette tilfellet medfører en retorikk tatt ut av munnen på Reagan: Ap er "tough on crime".

Les også debattinnlegget: «Jeg synes det er topp å være kvinne i et mannsdominert yrke, og det fører med seg flere fordeler»

Høie derimot, skjønner at Portugal har skjønt det. Stigmatisering er et særdeles stort problem. Spesielt for unge brukere. Blir du som 15 år stemplet som kriminell, ja da er ikke veien lang før du faktisk blir det. I Norge i dag er du sikret en natt på glattcella om du blir tatt med ulovlig stoff på deg. Antageligvis mister du også førerkortet, en praksis om i beste fall er helt på kanten av loven. Er du under 18 har du kanskje "flaks" og får påtaleunnlatelse med vilkår om ruskontrakt. En ruskontrakt som binder deg til å møte med politiet jevnlig. Fordi som kjent er det beste vi kan gjøre for ungdom på skråplanet å sette de i kontakt med politibetjenter som har kompetansen og erfaringen til å håndtere harde kriminelle, og danne nettverk med andre som også er på ruskontrakt. Å være hard med kriminalitet er viktig det, men ikke der det skaper mer kriminalitet og fullstendig ødelegger livsutsiktene til unge mennesker.

Tristere blir det når det viser seg at de har fullstendig misforstått den portugisiske modellen, og tror den kan tas til inntekt for deres standpunkt. Den inneholder nemlig ingen adgang til å gi bøter til ungdom som "tøffer seg".. For en nærmere gjennomgang anbefaler jeg å lese Bård Standals innlegg i Dagbladet, "Portugalt fra Hadia Tajik". Jeg har lite annet å si enn at det er smertefullt å se den politiske venstresiden, som ellers baserer seg på solidaritet og medmenneskelighet, forkaste sine verdier fordi de har misforstått. Eventuelt fordi de på liv og død skal være uenige med Høyre, og i dette tilfellet handler det jo faktisk om liv og død.

Hør våre kommentatorer snakke om klovner, Trump og doping

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.