Noen ganger virker ikke journalistikk. Tirsdagens Brennpunkt i NRK var en fin avsløring, men den kommer ikke til å stoppe Jan Hanvold.

«Det nytter ikke å be om en Mercedes hvis du bare har tro til en Folkevogn». Ordene var Jan Hanvolds og kom fra en kassett som en journalist i Vårt Land hadde fått tak i. Vi andre i redaksjonen humret en stund over frekkheten. Så tok vi fatt på jobben med å avsløre humbugmakeren som forsøkte å lure de fattige i ånden til å tro at de kunne kjøpe frelse og helse og be seg til rikdom.

I 1989 trodde vi at jobben var gjort. Jan Hanvold hadde sauset sammen sin egen og Herrens økonomi, og skjøttet begge så dårlig at han ble slått personlig konkurs og senere dømt til 120 dagers fengsel. Mot loven hjalp heldigvis verken bønn eller profetier.

Vi tok grundig feil. Snart 30 år senere kjører Jan Hanvold stor Mercedes. Igjen filtrerer han millioner av kroner gjennom Guds regneark før de havner på hans private konti. Og det er ikke engang det verste han gjør.

TV Visjon Norge dytter på folk boken «22. juli-profetien». I boken forkynner den obskure amerikanske evangelisten Jeremy Hoff at massakren på Utøya var Guds straff over Arbeiderpartiet og AUF for deres kritikk av Israel. Jan Hanvold har kalt uhyrligheten «en analytisk bok som både jeg og Finn Jarle Sæle anbefaler».

I 2010 sendte Visjon Norge flere program med en annen amerikansk predikant som hevdet at både kreft og funksjonshemmede barn er en konsekvens av synd. Seere med kreft ble advart mot å ta cellegift.

I 2005 sa Jan Hanvold at Gud tillot tsunamien i Sørøst-Asia, ettersom det «var de mest ekstreme muslimske områdene som ble rammet». Han beklaget senere denne uttalelsen. Men han har ikke beklaget påstanden om at orkanen Katrina var Guds straff fordi USA hadde presset Israel til å oppgi ulovlige bosettinger. Brannene i Lærdal og Flatanger i 2014 tolket han som Herrens hevn for protestene mot legenes reservasjonsrett.

Dette vet jeg fordi norske journalister i 30 år har revet den fromme masken av Jan Hanvold og vist ham som den kyniske spekulant i fortvilelse han er.

Alt har vært nytteløst. Vårt Land og Dagen har hentet fram fakta og på lederplass skrapt av ham den liksomkristelige fernissen. Drammens Tidende har skrevet om sammenblandingen av Herrens og Hanvolds økonomi. Nettavisen har fortalt om de tilsynelatende håndskrevne brevene med Hanvolds underskrift, som på Guds vegne tigger pensjonister om å gi penger de vanskelig kan unnvære.

VG, Dagbladet, NRK og andre store medier har rapportert om de horrible påstandene som blir framført i sendingene og på møtene. Pressen rapporterte at Jan Hanvold i 2013 profeterte at partiet De Kristne ville komme inn på tinget. Og pressen meldte hvor liten innflytelse den hanvoldske gud hadde på valgresultatet. De Kristne fikk 0,6 prosent av stemmene. Ingen normalt orienterte mennesker kan påstå at de ikke vet hva han driver på med. Men alt har prellet av. Fortsatt når TV Visjon Norge om lag 20 000 nordmenn hvert døgn. Siden 2000 har han samlet inn en milliard kroner.

I fjor var den nigerianske pastoren Bayo Oniwinde gjest gjennom flere program. Han lovet å be om mirakler, men bare hvis seerne først ga ham 5000 kroner hver i «såkorn», eventuelt tegnet seg for 2500 kroner i måneden.

Såkorn er Hanvolds kode for pengene han presser og lurer ut av de ensomme, syke og fortvilte som ser Visjon Norge. Ordet lyder bibelsk, men det er ingen grunn til å mistenke Hanvold for å ha forstått mye av det han har lest i den hellige bok. Mesteparten av Jesu budskap har gått ham hus forbi, og noe har han snudd på hodet.

Under mirakelmøtet i Telenor Arena viste han til Paulus brev til Galaterne som bibelsk belegg for at folk skulle gi ham penger, siden han ga dem åndelige verdier. Dagen etter at dette ble vist i Brennpunkt, hadde NRKs Anders Magnus foretatt bibelstudier nok til at han kunne avsløre fusket. Hanvold ble synlig forfjamset da Magnus i Dagsnytt 18 påpekte at det ikke står noe slikt i Galaterbrevet. I 1. Korintierbrev, hvor det står noe lignende, følges ordene av en påminnelse om at det beste er å avstå fra slik belønning.

Det står selvsagt enhver fritt å skape seg Gud i sitt bilde. Jan Hanvold har gjort som L. Ron Hubbard, grunnleggeren av Scientology-bevegelsen. Noen år før han fant opp læren om opererende thetaner og begynte å loppe usikre ungdommer for alt de har av penger, sa Hubbard at «du blir ikke rik av å skrive science fiction. Hvis du vil bli rik, må du stifte en religion».

Jan Hanvold er blitt rik av å skape en korrupt og hevngjerrig despot som elsker penger og hater sosialister. Ved å innbille folk at denne lite tiltalende guddommen kan helbrede sykdommer og kurere ensomhet, har han skaffet seg et publikum som samtidig blir indoktrinert med læren om at Gud hater Arbeiderpartiet så intenst at han lar en sosiopat myrde 69 ungdommer på en sommerleir.

Denne forkynnelsen er det Knut Arild Hareide, Sylvi Listhaug og Ketil Solvik-Olsen legitimerer når de stiller opp hos Jan Hanvold. De styrker forretningsdriften til en mann som denne uken skrev i en epost til de ansatte at den som har lekket dokumenter til NRK, er en judas. Samtidig minnet han om at bibelens Judas gikk og hengte seg.

Journalistikk biter åpenbart ikke på Jan Hanvold, men vi kan i det minste håpe at offentlighetens lys får KrF og Frp til å skjønne hva de er med på.

Følg på Twitter.com/svelle