Så fint at Trondheim denne uka skal preges av Kirkens Bymisjons oransje skjerf – men hvorfor blir vi oppfordret til å bruke en bestemt garnsort?

Kirkens Bymisjon vil at oransje skjerf skal pryde sentrum av Trondheim denne uka, og i tillegg pryde folk flest frem mot jul. Symbolikken i skjerfene er at vi midt i julestria også kan minnes de som gruer seg til jul. Skjerfene skal tas i bruk av dem som fryser, og av dem som ønsker å vise sin medfølelse. Så fint.

Kirkens Bymisjon tar dermed tak i en viktig sak som handler om samhold, omtanke, forbruk, engasjement, håndverk og høytid. Det applauderer vi som jobber med noen av disse problemstillingene.

Men i sammenheng med oppskriften står det en anbefaling om å benytte «oransje garn, gjerne Dale garn freestyle farge ringblomst 3309 (men alle oransje nyanser kan benyttes)».

Hvorfor oppfordrer Bymisjonen i Trondheim til å bruke Dale garn?

Les også kronikken om at planene for det nye Torvet i Trondheim vil ødelegge et unikt europeisk kulturminne

En av oss sto i en garnbutikk med en som skulle kjøpe garn til akkurat dette prosjektet fordi hun syntes det var viktig å bidra, og de butikkansatte sa med en gang: «Det er Dale garn som anbefales» og fant fram garnet. Fire nøster.

Da vi spurte om det ikke var bedre å bruke en norsk garnsort med norsk ull, og vi selv fant fram til Raumas finull som lå i hyllene like ved siden av Dale garn, viste det seg at man kun trengte to nøster for å strikke skjerfet fordi Raumas finull er tynnere og dermed mye drøyere. Så selv om nøstet var dyrere, ble skjerfet rimeligere.

I tillegg er norsk ull uovertruffen kvalitet, blir mykere og finere over tid og i bruk; og dermed vil de som strikker med dette garnet gi varig varme.

Ærlighet er både en kjerneverdi i kristendommen og det vi forbinder med Kirkens Bymisjon. Dale garn derimot representerer den delen av tekstilindustrien som tar litt lett på ærligheten.

På nettsidene deres står det at den tradisjonsrike bedriften har drevet med tekstilproduksjon siden 1879. Det er riktig, i den grad Dale i sin tid var én bedrift og ikke to, som i dag. Dale of Norway har fremdeles sin tekstilproduksjon av gensere og kofter på Dalekvam, mens Dale garn ble solgt i 2014 av Nistad familien til House of Yarn og da ble all garnproduksjon flagget ut av landet.

Hvor i verden dette foregår vet vi fint lite om, og det er fint lite informasjon på nettsidene. Det står også på nettsidene til Dale garn at de bruker norsk ull. Hvor kommer den fra, mon tro, når verken Norilia eller Fatland (som er de to store som selger norsk ull) ikke har fått en eneste bestilling?

Visste du at mange jenter og unge kvinner sliter med psyken på grunn av prevensjonen de bruker?

Men Kirkens Bymisjon er ikke alene om å være ubevisste på valg av garn. Nylig lanserte Fru Kvist Bok & Glede en «tro kopi av lille prins Haralds genser, som han fikk da han var tre år, og som han hadde på seg under den dramatiske flukten til Sverige 9. april 1940».

Genseren kan strikkes i alle slags garn, men hva anbefales? Jo: Populære ‘Sterk’ fra Du Store Alpakka (merino/alpakka/nylon) – «et deilig slitesterkt og silkemykt garn – kløfritt og behagelig».

Sterkt? Norsk ull er sterkt. Alpakka og merino er ikke spesielt sterke fiberkvaliteter. Derfor nyloninnslaget.

Og vi kan vedde betydelige summer på at den genseren vår nåværende konge hadde på seg den gang, var strikket i norsk ull. Ikke en merino-alpakka blanding som må forsterkes med nylon.

Og hvorfor presiserer de ‘kløfritt’? Fordi andre typer garn klør? Du Store Alpakka er for øvrig eid av samme prinsipal som eier Dale garn, nemlig House of Yarn. Er det noen som begynner å se et mønster her?

1. november lanserer House of Yarn en Hakkebakkeskogen genser. Da kan du strikke genseren som sikkert blir en farsott på linje med Blånisseluer og Sesam Stasjon genserne i «økologisk, etisk og dyrevennlig Dale Pure Eco Baby Wool».

Norsk ull har oppnådd Svanemerket, som eneste ull i verden.

Vi etterlyser for øvrig informasjon om hvilket økologiske merke dette garnet har. GOTS? Neppe. Selve garnet kaller de ‘eco’ som ikke er det samme som økologisk. Forvirrende?

Greier du denne? Matteprøve for tiendeklassinger

Så var det etisk og dyrevennlig, to påstander som blir viktigere og viktigere. Men hvilke garantier stiller House of Yarn for dette? Og i motsetning til at andre garntyper ikke er produsert etisk eller dyrevennlig?

Siden vi vet mye om verdikjeden vet vi også hvor vanskelig dette er å dokumentere og hvor mange påstander som er der ute og som er tatt ut av løse luften.

Det kan selvsagt hevdes at valg av garn er en liten detalj i den store sammenheng, eller at det er så mange tekstilbedrifter som er like ille. Eller at så lenge produkter er lovlig å selge så er det greit.

Ja, kanskje er det det. Men om vi skal få til endring mot bedre etikk i industrien, til glede for mennesker, dyr og miljø – ja så må vi altså begynne et sted.

Valg av garn er selvsagt et lite valg, men garnindustrien i Norge er stor og voksende. Vi har mange andre som produserer av norsk ull i Norge og som er åpne omkring sine produksjonsforhold.

I Trøndelag har vi lille Selbu spinneri som kan spore ullen de spinner tilbake til gården den kommer ifra. Vil du velge norsk, ta en titt på nettadressen: http://www.husflid.no/fagsider/ullialt/fakta/norsk_ullgarn og vit at du da bidrar til norsk landbruk, en sunn industri og beiting i et land som holder på å gro igjen.

Og til mer lokal varme.

Hør vår podcast «OmAdressert» som besøker klasse 10C på Charlottenlund ungdomskole for å få vite mer om hva ungdommen tenker rundt skole, kroppspress, amerikanske soldater på Værnes og om de frykter en kald krig.

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.