Når vi skal bygge et nytt Trøndelag som den største region i Norge, må vi tenke nytt. Vi må ikke bare videreføre det som har vært. Vi må skape et bedre og mer fremtidsrettet Trøndelag.

På mange måter har vi et godt utgangspunkt. Vi har landets største universitet og mange andre fremragende kompetansemiljøer i vår region. Vi har kultur, historie og tradisjon som binder oss sammen. Og vi har en regjering som på få år har gitt klarsignal for å bruke titalls milliarder kroner på nye E6, ny universitetscampus, superbuss i Trondheim og mye mer. Det er virkelig tid for Trøndelag. Men vi må ikke hvile på våre laurbær.

1. Hvis vi skal styrke den nye fylkeskommunens tjenester må vi finne nye måter å organisere oss på. Sammenslutningen av de to fylkeskommunene må føre til en effektivisering av administrasjonen slik at vi kan bruke pengene på en måte som folk vil merke innen skole, samferdsel og de andre tjenesteområdene til fylket.

2. Vi må være de første til å ta i bruk digital teknologi slik at folk i større grad kan jobbe og møtes uten å kjøre til Trondheim eller Steinkjer. Vi må få den digitale og den fysiske verden til å smelte sammen slik at fylkets administrasjon er like tilgjengelig om man bor i Røros, Rørvik eller Røyrvik.

3. Også innen den videregående skolen må vi ta i bruk den nye teknologien slik at vi kan beholde et utdanningstilbud over hele regionen. I stedet for å tenke tradisjonelt med et klart skille mellom teoretisk skoleundervisning og praktisk opplæring i bedriftene, kan elevene kanskje tilbringe mer tid ute på arbeidsplassen samtidig som de følger undervisningen digitalt.

4. Frafallet er kanskje den største utfordringen vi har. Elever som ikke fullfører skolegangen innen rimelig tid, står i fare for å leve et liv i utenforskap. Det er dyrt for samfunnet og skadelig for den enkelte. Derfor må vi tenke nytt. Kanskje skal sosiale entreprenører og andre med gode ideer overta deler av undervisningen slik Abildsø gård har gjort i Oslo med suksess.

5. I det nye Trøndelag må vi slutte å bekjempe hverandre når det gjelder store infrastrukturprosjekter slik som vi har sett med hensyn til ny E6 gjennom landsdelen og ny godsterminal.

E6 er ikke bare en lokalvei rundt Trondheim men den viktigste transportåren som binder Trøndelag og Norge sammen. Da kan vi ikke la uenighet om hvilken delstrekning som skal bygges først utsette hele prosjektet.

6. Selvkjørende kjøretøy og fartøyer representerer ikke bare fremtidens miljøvennlige transportløsning, men vil også kunne gi et rimelig og godt kollektivtilbud både i de minste bygder og de mest tettbygde strøkene i Trøndelag. Med landets teknologihovedstad som Trøndelags tyngdepunkt kan vår region være den fremste arenaen for å prøve ut slike løsninger.

7. Ved å være de første som slår seg sammen kan Trøndelagsfylkene bli en pilot og et prøvefylke som får overtatt oppgaver som staten nå styrer. Nylig kom den gledelige meldingen fra regjeringen om at landbruksforvaltningen overføres fra fylkesmannen til Trøndelag fylke. Høyre tror på et samfunn som vokser nedenfra. Nå kan vi lykkes md det.

8. Trøndelag er Norges spiskammer med et rikere tilbud av kortreist mat og drikke enn noe annet sted i Norge. Knapt noe sted i verden ligger forholdene bedre til rette for sjømatnæringene. Men vi kan både produsere mer, utnytte flere arter og bruke vår kompetanse og teknologi til å tilby nye produkter i større mengder til en verden som trenger det.

9. Ved å samarbeide bedre kan vi trekke flere turister til vår landsdel. Flere av landets beste og mest populære historiske festivaler og spel, slik som Olavsfestdagene, Olsokdagene og Elden går av stabelen hvert år uten at reiselivet drar full nytte av arrangementene. Markedsføringen må samordnes og ringvirkningene i hele Trøndelag må bli større.

10. Videre vekst forutsetter at alle nye trøndere som for tiden flytter til alle kommunene blir raskt og godt integrert. Integrering forutsetter ikke bare vilje til integrering fra dem som kommer, men at vi som bor her fra før lar dem få noen å bli integrert med.

Vi må slutte å se på medmennesker som klienter og i stedet se hvilke ressurser alle har.

11. Teknologien har forandret hverdagen vår, men i fremtiden vil dette skje mye raskere.

Dette stiller store krav til hvordan vi tilpasser oss og utnytter den nye teknologien.

Med Norges største universitet og landets fremste kunnskapsmiljøer i vår midte kan Trøndelag bli et levende laboratorium hvor vi prøver ut nye innovative produkter og tjenester og setter dem i produksjon i fremragende industriklynger slik som på Orkanger, Verdal og Leksvik.

12. Trøndelag fylke må bli en partner og tilrettelegger for vekst, utvikling og samarbeid i hele det nye fylket. Vi må ha tro på at de lokale folkevalgte er de som er nærmeste til å vite hvilke løsninger som er best for folk og næringsliv i sin kommune. Fylket må derfor unngå å legge hindringer i veien for lokale vedtak så langt som mulig.

Trønder er et norrønt ord þroend (i) r som kommer av þroásk – å vokse, og betyr således «de sterke» eller «de fruktbare». Ifølge Snorre Sturlason var trønderne urokkelige og tapte aldri i strid. For rundt tusen år siden var Trøndelag et internasjonalt maktsenter. Et nytt og sterkt Trøndelag gir oss alle forutsetninger for å skape et sterkt og fruktbart Trøndelag som kan vise vei ikke bare i Norge, men også internasjonalt.