Den historiske samlingen av Trøndelag gjør kampen om toppjobbene tøffere.

Sittende fylkesmann i Nord-Trøndelag Inge Ryan Foto: FOTO: LEIF ARNE HOLME

Vedtaket om å samle Trøndelag var bare begynnelsen. Nå starter den viktige jobben med å bekle stillinger og posisjoner som plutselig har fått «dobbelt så mye makt». Alle stillingstitler som starter med «fylke» har en tendens til å få folk til å gjespe, men når man kan putte «historisk» foran, så øker attraktiviteten. Odd Inge Mjøen var nesten uten konkurranse til jobben som ny fylkesrådmann. Det blir mer kamp om rollen som den første felles fylkesordfører og fylkesmann.

Søknadsfristen gikk ut fredag, men søkerlista offentliggjøres først mandag. Departementet tar høyde for at eventuelle søknader kan komme med brev i posten. Vi vet allerede at sittende fylkesmann i Nord-Trøndelag, Inge Ryan, har søkt stillingen, men han får hard konkurranse. Selv om han er populær i Nord-Trøndelag og særlig i Namdalen, har han neppe en like høy stjerne i Kommunaldepartementet. I arbeidet med kommunereformen framsto han mer som småkommunenes venn enn regjeringens forlengede arm. Da det ble ansatt ny fylkesmann i det sammenslåtte Agder, var det et poeng at ingen av de sittende fylkesmennene fikk fortsette. De ville bygge det nye embetet med blanke ark. Da fikk Ryans partifelle Øystein Djupedal til sin store skuffelse ikke fortsette.

Høy stjerne har imidlertid de to andre kjente søkerne, fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik (Ap) og stortingsrepresentant Frank Jenssen (H). Mevassvik har ledet sammenslåingen av Trøndelag og er en ryddig og respektert fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag. Det hadde ikke blitt et samlet Trøndelag uten hennes innsats, og er det noe kommunalminister Jan Tore Sanner (H) liker, så er det handlekraftige politikere som slår kommuner sammen. En fylkeskommune mindre er godt nytt for Sanner. Hvis regjeringen vil gi den viktige jobben til en Ap-politiker, så er hun definitivt en Ap-politiker etter regjeringens smak.

En mann etter kommunalministerens hjerte er også Frank Jenssen. Han er kommunalpolitisk talsmann for Høyre på Stortinget og har gjort mye av grovarbeidet med kommunereformen. Han er kjent som en lojal og hardtarbeidende politiker med høy tillit i partiet. Han har også den rikspolitiske erfaringen fra storting og regjering som Mevassvik mangler. Det er vanskelig å se for seg at han søker jobben dersom han følte seg helt uønsket.

Begge kandidatene har det problem at fylkesmannsjobben forstyrrer deres politiske ambisjoner. Det er bare en drøy uke siden Frank Jenssen ble klappet inn på andreplassen på Sør-Trøndelag Høyres stortingsliste. Det er påfallende at han søker en annen jobb kun dager etter han fikk partiets tillit og ble renominert til en ny periode på Stortinget. Får han jobben, vil Høyre sannsynligvis ha et nytt nominasjonsmøte, får han den ikke vil noen kunne stille spørsmål ved hans motivasjon for å bli stortingsrepresentant.

Kjelkete er det også for Anne Marit Mevassvik. Kampen om hvem som blir Trøndelags første fylkesordfører er ventet å stå mellom henne og Tore O. Sandvik. Mevassvik er godt likt i partiet, men vil nok slite med å slå den langt mer erfarne spilleren Sandvik dersom han virkelig har lyst på jobben. Mevassvik bedyrer at hun fortsatt er en aktuell kandidat til å bli fylkesordfører dersom hun ikke blir fylkesmann. Det kan hun fortsatt bli, men det er vanskelig å komme unna at denne jobbsøknaden svekker hennes kandidatur til å bli fylkesordfører. Posisjoneringen for framtida er i gang i alle de politiske partiene i Trøndelag, men ingen steder er det ventet like mye spenning som i Arbeiderpartiet.

LES SAKEN: Slik lyktes de mektige aktørene på Overvik

Den nye fylkesmannen skal ikke starte i jobben før 1. januar 2018, men noe overraskende dukket utlysningen opp nå. Søknadsfristen var også svært kort, kun to uker. Selv om departementet hevder at det er normal praksis, ser hastverket noe påfallende ut. Det styrker i så fall ikke Inge Ryans sjanser. Det er selvsagt mulig at en ukjent joker dukker opp i søknadsbunken, kanskje til og med sendt med brevpost. Sannsynligheten er likevel stor for at kampen om å bli Kongens fremste representant i Trøndelag står mellom en Ap-kvinne fra Nord-Trøndelag og en høyremann fra Sør-Trøndelag.

Utfallet er ikke like lett å spå.