Med jevne mellomrom kan vi lese hjerteskjærende historier om uverdige forhold i eldreomsorgen.

Ofte handler det om overarbeidede ansatte som ikke har nok tid til å gi de eldre den omsorgen de har behov for. Denne uken har Adresseavisen fortalt om en sykepleierstudent som er frustrert over situasjonen og kvier seg for å ta jobb på sykehjem. Fredag skrev avisen om null søkere til en stilling som kommunal sykepleier. Sammen med mange andre rapporter, er dette alvorlige varselskudd.

Les også: Uverdig for eldre på sykehjem

Fra midten av 2020-tallet vil det bli langt flere gamle mennesker enn i dag. Akkurat nå er vi inne i en periode med relativt få eldre. I årene fra 1925 til 1943 ble det født betydelig færre barn enn årene før og etter. Det er hovedsakelig personer fra disse årskullene, folk i 80–90 årsalderen, som nå trenger pleie. At vi likevel strever med å gi god nok eldreomsorg, bør være en påminnelse om at vi bare har noen få år på oss til å forberede en helt annen og mye mer krevende situasjon.

Les også lederen: Flere skal ha, men færre kan gi

I tillegg til å arbeide for at folk kan leve lenge uten å bli pleietrengende, må det være en kjerneoppgave å legge til rette for at mange ønsker å gå inn i omsorgsyrker. Det er her de virkelig store behovene vil komme. Det er naivt å tro at de unge strømmer til av ren idealisme. I fremtidens Norge er det større sannsynlighet for at vi mangler arbeidskraft enn at vi får stor ledighet. Utfordringen er at en stor del av arbeidsstyrken må jobbe med «uproduktiv» velferd istedenfor å bidra til tradisjonell verdiskaping.

Velferdsstaten er allerede under press. Sannsynligvis vil dette bli mye tydeligere i årene som kommer. Hvordan forholdet mellom offentlig knapphet og privat velstand skal reguleres, er et politisk spørsmål. Uansett vil det bli svært vanskelig å finansiere dagens velferdsnivå. Forhåpentligvis vil det alltid være en prioritert oppgave å gi pleietrengende innbyggere et anstendig liv.

Derfor blir det viktig å sørge for så gode arbeidsforhold at mange nok kan tenke seg å gjøre den viktige jobben. Det handler både om bemanning, faglig miljø, stillingsandel og lønn.