Signert

Tør du egentlig å være uenig?

Jeg har min egen teori om at det er for få som faktisk tør å ytre seg, i fare for å bli plassert et sted de ikke vil høre hjemme.

Tør du?: «Vi har ingen kultur for å være ydmyk, spørrende, søke innsikt eller lytte til dem vi er uenige med.» skriver Marianne Danielsen.   Foto: Illustrasjon: Cecilie Øien

Jeg har en god, skaptrøndersk venn, Tor Haugnes, som er høyskolelærer og underviser på BI i Oslo. Han har utviklet sin egen teori: Polvotteorien. Det handler i grove trekk om at polvotten er «den norske selvgodhets kjernemetafor på hvordan vi er godt beskyttet mot vær og vind, og annet skrot som presser på fra utsiden.» Vi nordmenn sitter der inne i den deilige og varme polvotten og tror at universet sirkler rundt oss. Det er til og med noen av oss som sitter trygt og godt langt opp i tommelforet og diskuterer vår egen uovertruffenhet.