Vi trenger flere boliger. Vi blir ganske enkelt flere folk. Men det er ikke nok.

Mens mange sist uke var opptatt av å krangle om det er dårlig gjort at en skuespiller får hjelp av en PR-rådgiver til å kritisere en PR-rådgiver som nå har blitt statsråd og som igjen har en PR-rådgiver til å skrive sine budskap på Facebook, skjedde det også noe av faktisk betydning:

Finansministeren gjennomførte et møte om den ville veksten i boligpriser, og konkluderte – som forventet – med at det må bli enklere og billigere å bygge nye boliger.

Dette er det samme svaret som de aller fleste politikere i de aller fleste partier gir på den ville boligprisveksten: «Vi må bygge flere boliger».

Og det stemmer jo for så vidt! Vi trenger flere boliger. Vi blir ganske enkelt flere folk. Men det er ikke nok. Boligene må først og fremst bygges for dem som skal bo i boligene – ikke for spekulanter som er ute etter rask gevinst.

Visste du at Sukkerhuset i Trondheim spilte en rolle i slavehandelen?

Har du penger å investere i Norge, er det ofte mye mer lønnsomt å plassere pengene i en overpriset bolig i en by, enn å investere i nye arbeidsplasser.

I Oslo er en tredel av boligene som kjøpes såkalte sekundærboliger (!). De skal altså leies ut av private, i stedet for at de som eier den skal bo der selv.

Dette gjør at mange med penger til overs i Norge presser opp boligprisene for folk flest, framfor å bidra til omstillingen av norsk økonomi og arbeidsliv. Og selv om noen hevder det, er ikke dette noe særegent Oslo-problem. Boligprisene øker kraftig i hele landet.

Dette er et sykdomstegn for økonomien vår. Det trengs mer penger for å skape nye arbeidsplasser vi kan leve av. Samtidig flommer boligmarkedet over av penger, som gjør at boligene blir dyrere, som igjen betyr at vi alle må ta opp stadig større lån for å ha et vanlig sted å bo.

Vi er på vei mot gjeldstoppen i Europa. Men denne veksten kan ikke vare evig. Og renta skal en gang opp igjen.

Få med deg Ståle Gerhardsens kommentar om «Feige, triste og onde menn som sitter i mørke rom kun opplyst av lyset fra en skitten PC»

Om boligprisene plutselig skulle falle, sitter tusener på tusener av nordmenn fast i en bolig med større gjeld enn verdi. Slik boligmarkedet fungerer nå, gambles det med folk flest sine boliglån.

Og ikke minst stenges mange ute. Det hjelper ikke engang å ha fast jobb og grei inntekt, om du ikke har ekstra penger fra foreldrene dine. Du kan spare så mye du vil, men du klarer ikke ta igjen prisveksten.

Slik har boligmarkedet blitt en maskin for et mer delt Norge: De som eier fra før, og de som ikke gjør det.

Da holder det ikke å «bygge flere boliger». Det må så klart til, men det store problemet er at eiendom er alt for lukrativt å spekulere i. Spør du en hvilken som helst Stortingspolitiker, vil hun eller han i fortrolighet si at de er enige. At det må bli dyrere å investere i bolig, slik at prisene vokser saktere og mer penger finner veien til andre investeringer. Men spør du de mens de har partinåla på seg, blir det stille.

Les også debattinnlegget: Ja, jeg er sinna. Hvordan behandler Trondheim kommune sine eldre?

Dette er elefanten i boligen: Selv om det internasjonale pengefondet anslår at norske boliger er minst 40 prosent for dyre, selv om OECD og nær sagt alle ledende økonomer i Norge har anbefalt å øke skatten på eiendom, er det nesten ingen som tør å si de tre skumle ordene «skatt på bolig».

Det trenger ikke engang bety en eneste krone ekstra i skatt for folk flest. Pengene fra skatt på bolig kan gå rett tilbake til skattebetalerne, i form av lavere skatt på vanlige inntekter. Da vil folk flest gå i null, men vi vil komme mer av spekulasjonen til livs.

Og det må til. For at prisveksten skal dempes, til glede for dem som prøver å komme seg inn på boligmarkedet. For at gjelden i norske familier skal være tryggere. Og for at mer av overskuddet i samfunnet vårt går til nyttig næringsvirksomhet, og ikke spekulasjon.

Det er kanskje ikke så populært å si. Men nå må det gjøres. Om prisene fortsetter å stige i eksplosiv fart, vil veldig mange i Norge plutselig få en kjempesmell.

Nå må vi peke på elefanten i boligen, og ta litt ansvar.

Hør våre kommentatorer snakke om hylekor, regjeringskrise, boikott og svart fredag.

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.