Ett brett, to spillere, 32 brikker og 64 ruter. Jeg er helt hekta og vil ikke på avrusing.

Jeg er en av dem som følte seg litt snytt mandag kveld. For å være klar til en lang natt foran TV-en, hadde jeg gjort alle forberedelser, inkludert en time på øyet etter middag. Etter 35 minutter, og det som fortonte seg som hurtigsjakk, var det over. Igjen ble det remis mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin.

LES OGSÅ: Verdensrankingen i sjakk

Det ble altså ikke kåret en verdensmester på mandag. Onsdag derimot, er det vinn eller tap. Enten vil Magnus Carlsen vinne for tredje gang, eller han vil bli detronisert av den lavmælte, sympatiske og stammende russeren, som egentlig er ukrainer.

LES OGSÅ: P4: Alle elsker Karjakins manager

Det er ikke første gang global storpolitikk hviler over internasjonal sjakk. Karjakin er fra Krim, og før den russiske invasjonen og annekteringen, var denne halvøya i Svartehavet en del av Ukraina. Magnus Carlsen, den høyest rangerte sjakkspilleren gjennom tidene, er norsk som noen. Han er hovedårsak til at jeg og noen hundre tusen andre er hektet på VM-sjakk. Men det er noe mer. Svaret staves med tre bokstaver: NRK. Også VGTV sender direkte fra New York, men statskanalen er best.

De har greid noe som egentlig ikke skal være mulig, å gjøre et brettspill om 16 bønder, fire springere, fire løpere, fire tårn, to dronninger og to konger til en seermagnet. TV-kanalene har finpusset formen i to tidligere VM og sendinger fra andre sjakkarrangement. Denne gangen er NRK bedre enn noen gang.

Sjakk er sært, det er smalt og det burde vært lite TV-vennlig. Noen ganger kommer det nye trekk hvert 40. minutt. I utgangspunktet ville det vært mer underholdende å se maling tørke. Likevel tryller NRK frem et konsept og en sending som hypnotiserer og fascinerer.

Kall det gjerne nerde-TV, men det kan like gjerne ses som at vi mennesker gudskjelov er forskjellige. Noen vil se på «Skam» og «Hotel Cæsar», mens andre altså foretrekker verdensmesterskapet i sjakk. Den ene gruppen forstår ikke den andre, men hva så? NRKs sjakksendinger er forresten ikke så veldig nerdete. NRK har forstått at de må få med seg flere enn de som har inngående kunnskap om berlinerforsvar og spansk åpning. Derfor er sendingen rett og slett en god miks av dramaet på brettet, nerding, analyser, sjakk-kunnskap, kjendiser og tull og fjas.

Den største stjernen i sjakk-VM er selvsagt Magnus Carlsen. I spillets gang ser vi ham bare i dyp konsentrasjon over brettet. Det er en annen stjerne som skinner stadig mer i studio i Oslo. Torstein Bae, NRKs ekspertkommentator, egner seg egentlig ikke på riksdekkende fjernsyn. Han er litt for nerdete og har for skingrende stemme. Men så egner han seg likevel. Han er faktisk en viktig årsak til at jeg og titusenvis av andre sitter klistret til skjermen. Torstein Bae analyserer og forklarer, tegner og forteller så det er en fryd.

Det som gjør NRKs sendinger så gode er også hva jeg slipper å se. Enten liker du Hans Olav Lahlum, eller så gjør du det ikke. Jeg tilhører den siste kategorien. Å slippe å se og høre Hans Olav Lahlum gjør årets sjakk-VM enda bedre.

LES OGSÅ: Slik skal det spilles onsdag

For å ha utbytte av TV-sendingene er det nok en stor fordel å kunne sjakkreglene. Folk som ikke deler gleden ved å se bønder, dronninger og tårn flyttes på et spillbrett, bør likevel la seg fascinere av andre sider ved sjakk. Når det noen ganger har tatt 40 minutter mellom hvert trekk, er det blitt tid til mange og gode avsporinger. Som for eksempel diskusjonen om hva det finnes flest av. Atomer i universet, eller sjakktrekk?

LES OGSÅ: Slik vant Magnus Carlsen armageddon-spill i 2015

Astrofysikere hevder at det er flest atomer, men bare hvis mørk materie regnes med. Ifølge Wikipedia er antall mulige sjakktrekk 10 opphøyd i 123. Antall atomer i det kjente universet er beregnet til 10 opphøyd i 80. Men så var det altså den mørke materien ... Hvem som vinner den mildest talt sære tellingen betyr null og niks, men det ufattelige antall variasjoner i sjakk gjør at beundringen for spillerne blir enda større.

Jeg gleder meg vilt til armageddon. Jeg er ikke Jehovas vitner, og glem verdens undergang. Sjakkfolket vet hva jeg mener.

Gru-glede: I forrige uke var Magnus Carlsen (til venstre) langt nede da han tapte et parti mot Sergej Karjakin. Onsdag kveld eller natt til torsdag blir det avgjort hvem som kan kalle seg verdensmester i sjakk. Foto: Shannon Stapleton, Reuters