Det vil være vanvittig å bruke svært kostbar kommunal grunn til parkanlegg for rike Øya-beboere.

De siste månedene har meningsytringene, særlig i Adresseavisen, om formannskapets vedtak om plassering av en ny storhall på Øya og planene for ny idretts-, kongress- og messehall der, vært formidable. Avisen har blant annet ønsket å fronte meningsytringene til kulturpersonligheter i særdeleshet. Et forhold jeg alltid stiller meg litt undrende til.

Les også: Slik ser de nye tegningene for et justert Trondheim Spektrum ut.

Når man ser bort fra de ulike «kjendisenes» spesialområder, så er vel deres mer eller mindre uoverveide og subjektive tanker og meninger rundt dette prosjektet av svært, svært marginal interesse. Kjendiser har en nærmest helliggjort status i Norge, også der logrer og hermer mange nordmenn omtrent i takt med amerikanerne. Hva enten man er en glimrende fiolinist, en overmåte kunstner, en brukbar forfatter eller en profesjonell flåse: De såkalte «kulturpersonlighetenes» kompetanse i denne saken er i alle fall ikke høyere enn hos «folk flest». Under ulike demonstrasjoner har prosjektet, nokså usaklig, blitt sammenlignet med et tidligere forslag fra siste halvdel av forrige århundre om å rive Bakklandet til fordel for motorvei.

* Sluppen: Framtidig storhall på Sluppen ble presentert av Ole Petter Bjørseth.

* Sorgenfri: Forslag om storhall på Sorgenfri ble lagt frem av Ivar Koteng.

* Brattøra: Morten Lillegraven ga informasjon om Trondheim Arena på Brattøra.

* Øya: Storhall på Nidarø ble presentert av Kjell Håvard Nilsen.

Alle presentasjonene ligger ute for offentligheten på nettsidene til byutviklingskomiteen i Trondheim

En helt håpløs sammenligning da dette prosjektet er det motsatte. Vi skal minske behovet for privatbil når vi skal overvære og delta i ulike arrangementer i storhallen. Mangel på realiteter og økonomisk magemål preger også et innspill i Adresseavisen i forrige uke fra arkitekt Ole Wiig; økonomi nevnes ikke med ett ord i Wiigs betraktninger om å gjøre Nidarø-området om til park. Dersom Wiig hadde foreslått at byens rike onkler og tanter i sin helhet fullfinansierte hele parken, ja, da kunne jeg tatt hans betraktninger litt mer seriøst.

Få opp øya for Øya! Ja, det er etter min mening meget sterke og åpenbare grunner som taler for å legge storhallen til nettopp der Trondheim Spektrum (TS), ligger i dag. Den ligger lavt i terrenget, på innsida av den krappe elveslyngen. Et stikkord er kommunikasjon. Ved å legge storhallen her vil en bussholdeplass aldri befinne seg lengre unna enn ti minutter; Ila, Prinsenkrysset eller Studentersamfunnet.

Storhallen kan selvsagt ikke plasseres i sentrum. Øya vil derfor være den beste plasseringen kommunikasjonsmessig. Den blir like god uansett hvilken retning man kommer fra. Vi må i 2016 innse at privatbilens helliggjorte æra er et tilbakelagt, miljøfiendtlig, folkehelseødeleggende og historisk kapittel. Svære befolkningsgrupper bor også i gå- eller sykkelavstand fra Øya. Byens ca. 40000 studenter vil også bli brukere av dette anlegget. De bor ofte sentralt.Etter maktpolitikernes vedtak om å flytte Dragvoll-studentene ned til Gløshaugen, og rett og slett destruere det flotte universitetssenteret på Dragvoll, vil enda flere studenter bo nær sentrum. Wiig trekker fram det nokså foreldede forhold at kommunen fikk Nidarø-området på 1930-tallet i den hensikt å omgjøre dette til parkanlegg for byens befolkning.

For snart 90 år siden lå Øya nærmest på landet, tomteprisene og behovet for bynære boliger var nærmest lik null. Byutviklingen har vært formidabel og tomteprisene har eksplodert mange ganger siden den gang. Med parkanlegg i vest rett over brua til Ila, samt litt lenger unna, Elsterparken, motsatt mot øst, Høyskoleparken, vil det være vanvittig å bruke svært kostbar kommunal grunn kun til parkanlegg for rike Øya-beboere. Det vil være uansvarlig å påføre fellesskapet enda høyere framtidige utgifter ved å anlegge en park.

LES DEG OPP. HER ER ÅRETS SAKER OM STORHALL-DEBATTEN

Nidarøhallen ligger nå engang der den ligger. De fleste som har vokst opp i Trondheim har et forhold til Øya som er preget av denne plasseringen.

Den er en godt innarbeidet del av vår bygnings- og idrettskultur. Trondheim kommune og flere private aktører har investert svære summer i TS. Det vil være galskap å sløse bort disse ressursene i en annen plassering. En viss forandring i omfang og høyde vil derfor av den alt overveiende del av byens befolkning ikke oppleves som noe dramatisk.

Tvert om vil en større hall med ny arkitektur kunne utgjøre noe spennende og interessant, også arkitektonisk. Trondheims-politikere, vis fornuft, la oss få storhallen der den etter tradisjonen hører hjemme; på Øya.