Video killed the radiostar, het det en gang. I dag kan vi vel slå fast at radioen har slått knockout på de fleste konkurrenter.

Usikkerhet: De siste dagene er det skapt stor usikkerhet om DAB-innføringen. Er det rett teknologi og er det politisk flertall? Foto: ©RICHARD SAGEN, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665

Det er ikke alltid lett å spå om framtida. Mens både tv-titting og avislesing har gått jevnt og trutt nedover, har radioen holdt imponerende stand. Gjennomsnittsnordmannen hører på radio en time og førti minutter per dag. Det finnes til og med år der radiolyttinga har økt. Det hadde de nok ikke forutsett, de som trodde at radioen var fortid og video framtid.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Det som blir igjen når vi dør

Det er ikke så rart. Radio var og er fortsatt en genial oppfinnelse. Du kan bli oppdatert, opplyst, litt klokere, irritert eller bare underholdt, alt dette mens du spiser frokost, går til jobb, kjører bil eller lager middag. Det slutter ikke å forundre meg hvor mye meningsfullt mangfold som kommer ut av den lille boksen. Alle mine nerdeinteresser, om det er dialekter, politikk, fugler eller 80-tallsrock, finnes det egne radioprogrammer for. Innføringa av DAB har økt mangfoldet av nisjer betraktelig. Men bevares, det finnes fjas og mas nok på radioen også. Det er radio nok for alt og alle.

Jeg vet ikke så mye om dette DAB. Jeg har lydig kjøpt flere stykker og savner ikke mine gamle, skurrete radioer et sekund. I likhet med de fleste nordmenn må jeg imidlertid skaffe meg en ny dings til bilen og det bør skje fort. I mars slutter alle gamle radioer i Trøndelag å virke. Det er omtrent det jeg vet om DAB.

Jeg frykter dessverre at våre fremste politikere ikke vet så mye mer om DAB de heller. I 2011 bestemte et bredt flertall på Stortinget seg for å innføre digital radio. To regjeringer har jobbet for innføring og for en slukking av Fm-nettet innen 2018. I dag har flere partier fått kalde føtter. Både Frp, Sp og De Grønne vil utsette innføringen av DAB. Fem minutter før Stortinget skulle behandle slukking av FM-nettet tirsdag, ble saken utsatt. Ap mener Stortinget ikke kan leve med usikkerheten som er skapt om hvorvidt beredskapen er god nok. Både SV og KrF uttrykker bekymring.

Som ivrig radiolytter begynner jeg å bli kraftig bekymret. Er det DAB det er noe galt med eller er det politikerne som klabber det til på oppløpssida? Uansett hva årsaken er, frykter jeg at det er radioen som taper.

For selv om jeg vet lite om DAB så vet jeg vet mye om radio. Jeg er oppvokst med radio i hvert rom og livet mitt er i betydelig grad knyttet opp mot ulike radioprogram. Jeg våkner til NRK Trøndelag, pusser tennene til Nyhetsmorgen, går til jobb med Politisk kvarter på øret og lager middag til Salongen og Dagsnytt 18.

I helgene er det litt annerledes. Da er det å stå opp til Naturens verden, spise frokost til Stjernepose og ta den forsinkede helgevasken til Popquiz. Og sånn kan jeg fortsette. De ulike radioprogrammene er holdepunkter i hverdagen. Det er nesten umulig å høre på norsk radio uten å ha et visst overblikk over hva som skjer. Også på de kommersielle kanalene er det nyheter hver time. Radio er et lim i samfunnet.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Listhaug-mania

Over nyttår skal DAB rulles ut i hele landet. De gamle FM-radioene slutter å virke, og dem er det mange av. Nå er det skapt betydelig usikkerhet. Er teknologien god nok? Er dette er riktig grep for framtida? Ofte er vi stolt av å være et annerledesland. Men det føles ikke bekvemt at Norge står mer eller mindre alene om DAB-innføringen. Både Danmark, Sverige og Sveits har avlyst sine DAB-prosjekter. Jeg håper virkelig våre politikere vet hva de holder på med.

Jeg bryr meg fint lite om teknologien. Men jeg bryr meg om radioen.

Hør Adresseavisens kommentatorer på podkast