Kampen om statsbudsjettet var hard, men heller ikke velgerne ser noen klar vinner. Det må i så fall være bilpartiene Frp og Sp.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad, NTB scanpix

Budsjettstrid og trusselen om regjeringskrise har ikke ført til noen massebevegelser blant velgerne. Det er snarere forbausende stabilt på meningsmålingen Respons har gjort for Adresseavisen denne uka. Både Frp, Høyre og Ap går svakt fram, mens Venstre og KrF får en forsiktig dask på fingrene av velgerne siden forrige måling.

Selv om alt er godt innenfor feilmarginen, er det ingen ting som tyder på at Venstre og KrF har mye å tjene på å være støttepartier til regjeringen. De har jobbet hardt for gjennomslag, men får ikke betalt. Selv om klima blir regnet som verdens viktigste sak, så ser det ikke ut til å bry velgerne all verden. De får feste sin lit til at fremtidige generasjoner vil takke dem.

LES KOMMENTAREN: Radio er genialt. Måtte den overleve politisk klabb og DAB

Dette er heller ikke en måling som bidrar til å dempe frustrasjonen som har bygd seg opp i samarbeidspartiene. Det er ikke overraskende at den lokale venstretoppen Jon Gunnes (V) sier «aldri mer Frp». I Trøndelag er skepsisen stor til dagens regjeringssamarbeid.

Det er heller ingenting som tyder på at velgerne straffer regjeringspartiene for budsjettkaoset. Som ventet er det Frp som har mest å tjene på budsjettkrangelen. Frps velgere liker at partiet kjører en hard linje mot det de oppfatter som Venstres «klimamas». Det endelige budsjettresultatet gjorde det vanskelig å kåre en klar vinner. Vant eller tapte bilistene? Vant eller tapte klimaet? Derom strides de lærde.

De som har mest grunn til å smile, er Senterpartiet. De kryper sakte oppover på alle målinger og har stabilisert seg godt over de andre småpartiene. Sp dyrker motstanden mot sentralisering og det de kaller en distriktsfiendtlig politikk, og framstår som det mest rendyrkede opposisjonspartiet i Norge i dag. Partistrategene i Sp har neppe noen grunn til å korrigere kursen nå.

LES KOMMENTAREN: Her er det borgerlige kaoset

Arbeiderpartiet ligger stabilt på målingene og kan glede seg over et rødgrønt flertall på Stortinget. Da må de har De Grønne eller Rødt med på laget, som begge er inne med direktemandat i Oslo. Og SV må klare kampen mot sperregrensa.

Velgerne er overraskende stabile, men budsjettkaoset gjør det neppe mindre sannsynlig at nye regjeringsalternativer vil bli kontinuerlig vurdert.