Fripenn

Presselosjen bør skamme seg

Liksomkrisen er over. Landet har fått et budsjett fullt av monopolpenger og oppskrytte miljøgevinster. Nå kan de anonyme kildene igjen ta av seg maskene.

Statsbudsjettet: Vær varsom-plakaten slår uttrykkelig fast at kilden for informasjon «som hovedregel» skal identifiseres. Artikkelforfatteren kritiserer journalistene for bruk av anonyme kilder. Her er det Ap-leder Jonas Gahr Støre som kommenterer budsjettforhandlingene.  Foto: Terje Bendiksby, NTB/Scanpix

Verdens stussligste varslere sitter i den norske regjering og på Stortinget. De misbruker en av demokratiets viktigste ventiler, og de gjør det med god hjelp av en forening som burde skamme seg: Stortingets presselosje. Journalister som avdekker korrupsjon, maktmisbruk, overgrep og miljøkriminalitet er villige til å gå i fengsel for å verne sine kilder. Kildevernet har vært der lenge før varslerloven, og er fortsatt den beste garanti for at offentligheten får informasjon av vesentlig betydning. For journalister som arbeider med varslere er kildevernet et helt sentralt verktøy. For Stortingets presselosje er det et leketøy.