I den årlige krangelen om hva som er den beste julekalenderen på TV, blir en serie sørgelig oversett .

Hver eneste desember de siste årene har det blitt kranglet og truet i både sosiale og usosiale medier over temaet julekalendere på TV. Frontene er steile på begge sider, og ingen ser seg villige til å inngå et kompromiss.

På nostalgisiden henger de som hegner om minnene fra sine fordums dager:

De voksne barna som ikke kan se for seg en adventstid uten Turte og Tvilling, og de litt eldre foreldrene som mimrer tilbake til sin egen barndom og ikke kan fatte og begripe hvorfor NRK har sluttet å sende «Jul i Skomakergata».

NRK på sin side forsøker å forklare sine forsmådde seere at NRK ikke selv eier rettighetene til «Jul i Blåfjell» og dermed må betale i tort og svie hver gang det sendes, og at barn i dag kanskje hadde hatt mer glede av en serie med litt fart og spenning, i stedet for, for å sitere Rød Ungdom-representant Runa Fjellanger, «en julekalender om en mann som løfter opp en tøffel, smiler litt og så setter den ned igjen».

Før adventstiden var det mange som var skeptiske til NRKs «Snøfall», meg selv inkludert.

Noen episoder inn begynte amperheten å legge seg, i alle fall om jeg skal dømme etter diskursen i en av gruppechattene jeg er med i, som for det meste sirkler rundt en karakter kalt Winter som visstnok er skikkelig kjekk.

Rapport fra Midtbyen: Edru menn står og venter på å tilby sin «hjelp» til sårbare personer, som kommer ut fra utestedene

Vi er nå i midten av desember, og det kan virke som om de fleste endelig har slått seg til ro med at NRKs nye storsatsing kanskje ikke var Beelzebubs utspring allikevel, og alle hjerter fryder seg. Eller, nesten alle.

For midt oppe i alle disse polemikkene er det én kalender som blir sørgelig oversett hver eneste jul. Én kalender som glemmes hver gang toppmennene i de store TV-kanalene røyker sin årlige cubanske sigar og graver i geiteinnvoller for å se hvilken kalender som vil slå best an i de tusen hjem nettopp DENNE julen.

Denne kalenderen er Vazelina Bilopphøggers’ Hjulkalender.

Noen vil kanskje hevde at jeg her er en smule partisk, da det er en dårlig skjult hemmelighet at jeg er vilt og fullstendig opp over ørene forelsket i Eldar Vågan. Men denne påstanden, tross sin sannhetsgehalt, tar fokuset vekk fra alt som er genuint bra med Hjulkalenderen, og som gjør den like aktuell i dag som da den ble sendt for første gang i år 2000. For det er ikke bare en lun og morsom serie om viktigheten av vennskap og nestekjærlighet med musikalske innslag, kjekke menn i dress og dataanimasjoner som må ha kostet TV2 maksimalt 10 kroner. Serien er også så uendelig mye mer.

Det finnes et stort utvalg serier på TV og internett å leske øynene sine med for den kresne om dagen, som i sin tematiske vinkling tar opp et stort utvalg av samfunnsproblemer.

Les også debattinnlegget: Noen ganger har jeg tatt meg selv i å vise fingeren til bilister som kjører på rødt over fotgjengerfeltet

Mìmir Kristjànsson kritiserte ungdomsserien SKAM, på sin Facebookprofil forrige uke, for å være «fullstendig klasseblind» og dermed gi et galt inntrykk av hvordan det er å være ung. Og han har rett i at det er veldig få serier som tar opp klasseproblematikk i Norge.

Det som i en slik sammenheng gjør Vazelinas Hjulkalender unik, er dens kombinerte fokus på både fattigdom og miljø.

Noen av dere husker kanskje Hjulkalenderens konflikt mellom de fattige høggerne som fyrer med bildekk i mangel på strøm, og den rike hotelleieren Inga Toppen som ønsker å bli kvitt dem fordi de utgjør en skade for miljøet og en plett på naturen.

Med dagens opphetede konflikt mellom miljøpartiene, som vil bli kvitt bilen som fremkomstmiddel, og distriktspolitikerne, som taler for folk som bor i distriktene og som er fullstendig avhengige av bilen for å kunne jobbe, finnes der ingen vanskeligheter med å se for seg MDG-representant Eivind Trædal ikledd strømpebukser i sterke farger på balkongen til Bleserfjell Fjellhotell, hyttende med neven mot forbikjørende bønder.

Så neste desember, i stedet for at NRK skal blakke seg på å tilfredsstille enten den ene eller andre parten, at TVNorge sender Nisser over ditt og datt eller hva det nå skal være for n’te gang og TV2 nok en gang skuffer alle med å ikke involvere seg i det hele tatt, la oss i stedet inngå et kompromiss.

La oss sende Vazelina Hjulkalender på absolutt alle kanaler.

Hør våre kommentatorer oppsummere nyhetsuka med Venstres Jon Gunnes som gjest i studio.

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.