Jeg har den aller beste jobben i hele verden. Jeg er lærer i ungdomsskolen. Jeg går på jobb hver eneste dag, takknemlig for at jeg får lov til å tilbringe tid sammen med deg.

Du befinner deg i en utfordrende fase i livet, du har gått fra å være barn til å være ungdom, og du er på søken etter hvem du er. Det er vanskelig å skulle definere seg selv og sin plass i familien, i venneflokken, i klassen, i samfunnet, å skulle finne seg selv samtidig som hormonene raser rundt i kroppen og kravene til deg øker og øker. En ting er at skolen blir mer krevende, en helt annen ting er de kravene som stilles til sosial tilgjengelighet. Jeg er glad for at jeg får lov til å ta del i denne prosessen.

Dagens ungdomsskoleelev skal helst være flink på skolen, ha god orden både på skolen og hjemme, gjøre mye lekser, helst være med på en fritidsaktivitet eller to, holde seg i form, tilbringe kvalitetstid med familien og være oppdatert på sosiale medier til enhver tid. Det er ikke enkelt å få til alt dette. De aller fleste tenåringer vil oppleve at de kommer til kort på minst ett av disse områdene, og det kan by på store utfordringer. Jeg skriver til deg nå fordi jeg har jobbet med ungdommer i mange år, og vet litt om hvordan du har det. Kan jeg få komme med noen råd på veien?

I løpet av de 20 årene jeg har undervist i skolen har jeg møtt på hundrevis av elever. Jeg har hatt den pene, skoleflinke jenta med høy status i klassen og den bråkete, svake gutten med ADHD. Jeg har hatt den umodne jenta som ikke skjønner sosiale koder og den bråvoksne gutten som vanker i gjenger og eksperimenterer med hasj og alkohol. Jeg har hatt den sjenerte jenta som jobber og jobber med skolearbeidet til hun blir utslitt, og den late gutten som ikke gidder å gjøre lekser, som sovner i timen og som bruker all sin fritid på onlinespilling. Jeg har hatt klovner og propeller, unnasluntrere og underytere, og felles for alle sammen er at de er mennesker. De har gode og dårlige sider som alle andre, og fortjener å bli sett for den de ER, ikke det de GJØR. Jeg som lærer har et særlig ansvar for å se hele mennesket, men dere som klassekamerater må også være klar over at oppførselen til medelevene deres kan skjule et sart og usikkert sinn, og dere må se hverandre som mennesker. Først når man respekterer at alle er forskjellige kan man begynne å bekjempe all den mobbingen som foregår i landet vårt.

Det er dessverre også sånn at det er barn og ungdommer rundt oss som har ekstra utfordringer i hverdagen, for statistikken viser at det i hvert klasserom sitter barn og unge som har opplevd vold, overgrep og rus i nær familie, som lever med skilte foreldre eller har mistet noen som står dem nær, som har psykiske problemer i familien eller sliter med spiseforstyrrelser. Er du en av disse, og lider i stillhet – snakk med noen. Snakk med helsesøster, en lærer du stoler på, et familiemedlem du er trygg på. Barn og ungdom skal aldri gå med slike store byrder helt alene. Snakk med noen, så får du den hjelpen du trenger. Du fortjener å ha det bra.

Jeg prater ofte om livet med elevene mine. Det er favorittemnet mitt. Der tar vi opp alt det som ikke favnes av de ordinære skolefagene. Her kommer det ofte mye frustrasjon fra elevene, de klager over mye lekser, mange treninger og kamper, at de er slitne av alle meldingene som plinger hele natta, av kroppspress og sexpress og vansker med å strekke til på alle områder. Da hender det at jeg prøver å sette ting litt i perspektiv for dem, for å få dem til å skjønne at de selv kan påvirke hverdagen sin i positiv retning. Dette er noen av de tingene du kan gjøre for å få en bedre hverdag:

Her er to eksempel på at folk fremdeles svever i den villfarelsen at de eier sine barn

- Gjør unna pliktene dine først. Da har du mye bedre samvittighet og kan kose deg med å gjøre det du har lyst til etterpå.

- Få nok søvn. Du er i endring og trenger fortsatt mye søvn. Slå av telefonen og begrens spillinga di. Du trenger ikke være pålogget til enhver tid. Du trenger minst åtte, helst ni timer søvn hver natt. Dette gjelder også i helgene, ikke forskyv døgnet. Legg deg til omtrent samme tid hver kveld.

- Få frisk luft hver dag. Det trenger ikke være trening, en rask gåtur er mer enn nok.

- Spis riktig. Få i deg kjøtt/fisk/egg, grove kornprodukter, frukt/bær og grønnsaker, og riktig fett. Drikk vann, ikke energidrikker.

- Hør på foreldrene dine. Du synes sikkert de maser om husarbeid og lekser, men innimellom kommer de med lure ting det er verdt å lytte til. Når noen eldre enn deg gir deg råd, ikke avfei det med en gang. De har selv vært på din alder og vet litt om hva som er lurt og ikke lurt.

- Snakk med familien din. Ta deg tid til å snakke med de eldre medlemmene av familien, lær om hvor du kommer fra. Verdsett de eldre og lytt til dem.

- Vær snill mot kroppen din. Hold den i form og sørg for at den er ren, og husk at kroppen din er DIN! Du bestemmer hvem som skal ta på den og hvordan, sett grenser som er riktige for deg. Du bestemmer også når det er riktig for deg å ha sex, og pass på at det skjer med noen du stoler på og er trygg på. Vær edru når det skjer, og bruk ALLTID kondom.

- Fokuser på de riktige verdiene når du får deg kjæreste. Utseende, popularitet og klesstil betyr ingenting, pass på at du er sammen med en som er snill, som behandler deg pent, som du kan prate med og ha det gøy med.

- Gjør noe hver dag som gir deg glede. Let etter de små tingene i hverdagen som får deg til å smile, en vakker blomst, en kjælen katt, en klem fra noen du er glad i. Lykke trenger ikke komme i store pakker.

- Du er god nok som du er. Ikke strev etter å bli noen andre. Glem de flotte kroppene på magasinforsidene og toppbloggerne som forteller om skjønnhetsoperasjoner, Restylane og Botox. De representerer ikke et sunt og godt kroppsideal. Så lenge kroppen din er sterk og sunn er den bra nok som den er. DU er bra nok som du er. Du har mange rundt deg som er glade i deg og setter pris på deg. Du er uendelig verdifull og fortjener å ha det bra. Jeg er så takknemlig for at jeg får lov til å bli kjent med deg. Jeg er glad for at jeg får følge deg her på ungdomsskolen, og jeg ønsker deg alt godt i fremtiden. Klem fra læreren din.