Politimesteren i Trøndelag vil likevel beholde Selbu, Åfjord og Midtre Gauldal som tjenestesteder.

Dermed imøtekommer han noe av kritikken fra dem som har ment at nærpolitireformen vil føre til en for kraftig sentralisering av tjenesten. Med tanke på avstandene i de aktuelle regionene, virker dette som en fornuftig beslutning. I tillegg vil han opprette et nytt tjenestested på Værnes for å håndtere utfordringene ved Trondheim lufthavn.

Nærpolitireformen har skapt betydelig debatt og mye misnøye i Distrikts-Norge. Fra nyttår ble antall politidistrikter redusert fra 27 til 12, og neste år skal antall lensmannskontorer og politistasjoner reduseres betydelig fra dagens antall (340). Stortinget har sagt at minst 210 skal beholdes.

Alt i alt innebærer innstillingen fra politimesteren i Trøndelag at det blir 20 tjenestesteder i vår region, en betydelig reduksjon sammenlignet med den gamle strukturen. Innen 15. januar skal Politidirektoratet behandle anbefalingene fra landets politimestere og komme med sin beslutning. Den kan igjen påklages av kommunene. Dermed er det fortsatt en liten åpning for justeringer, men mest sannsynlig blir resultatet tett opptil det som er foreslått.

Reformen er basert på et bredt flertall i Stortinget, og målsettingen er å skape en bedre polititjeneste som utnytter tilgjengelige ressurser bedre og mer effektivt. Det kan se ut som en selvmotsigelse at man skal gi «et mer tilgjengelig og tilstedeværende politi» ved å fjerne over hundre tjenestesteder, og det er ikke overraskende at protestene blir mange. Senterpartiet har markert tydeligst motstand mot reformen. De mener den er en rasering av nærpolitiet og kritiserer at det er Politidirektoratet og ikke politikerne som skal bestemme den endelige strukturen.

Les også Ola Borten Moes kommentar om byråkratiet

Omleggingen er imidlertid godt faglig begrunnet. Færre, men større kontorer skal gi bedre kompetanse, større fleksibilitet og flere patruljer ute på veiene. Det er satt krav til at responstiden ved alvorlige hendelser skal være på mellom 15 til 40 minutter for 90 prosent av innbyggerne. Et mer sentralisert politi risikerer å miste noe av lokalkunnskapen og nærkontakten med publikum, men reformen er likevel en nødvendig tilpasning til virkeligheten. For mange små kontorer er dessverre dårlig ressursutnyttelse.

Les også kronikken "Fem tiltak for bedre nærpoliti"