Mens Høyre gjør så lite som overhodet mulig, setter Frp en tøffing inn som justisminister. Fra før sitter Sylvi Listhaug i samme departement.

Endringene i regjeringen Erna Solberg (H) presenterte på Slottsbakken tirsdag ettermiddag, var ikke mye å skryte av med tanke på statsministerens parti. Men Fremskrittspartiet markerer seg nok en gang. Forrige gang var det Sylvi Listhaug og Per Sandberg, nå er det Per-Willy Amundsen. Frp kvesser den skarpe linjen frem mot valget neste høst. Høyre bare bytter en minister i all stillhet. De borgerlige får nye utfordringer.

Fra Anundsen til Amundsen i Justisdepartementet er som en liten kulturrevolusjon. Anders Anundsen (Frp) forlater regjeringen med Riksrevisjonen på nakken. Han har kontollhøringer i Stortinget om terrorberedskap i vente. Juristen Anundsen tilhører den dannede, akademiske delen av Fremskrittspartiet. Han var en suksess som leder av kontrollkomiteen i Stortinget, men har ikke lykkes helt som minister.

Inn kommer Per-Willy Amundsen (Frp) med en fortid som klimafornekter og innvandringsrabulist. Siden han nå er justisminister kan det også være grunn til å minne om at han har gitt uttrykk for betydelig skepsis til Schengen-samarbeidet. Det er ingen tvil om at utnevnelsen av Amundsen vil vekke mest oppstyr. For regjeringens samarbeidspartier i sentrum fremstår han som en ny provokasjon etter en lang og vanskelig budsjetthøst. Utnevnelsen av Amundsen blir ikke mottatt som en invitasjon til mer borgerlig samarbeid.

Erna Solberg bytter bare tre statsråder. Anders Anundsen (Frp), Tord Lien (Frp) og Elisabeth Aspaker (H). Ny justisminister er altså Per-Willy Amundsen (Frp), nye olje- og energiminister er Terje Søviknes (Frp) og ny EU- og EØS-minister er Frank Bakke-Jensen (H). Dette er andre runde med rokkeringer i Solbergs regjering. For litt over et år siden var endringen betydelig større. Nesten ingen vil merke seg at Elisabeth Aspaker (H) forlater posten som ansvarlig for Europa i Utenriksdepartementet. Hun er allerede utnevnt til fylkesmann i Troms, og kan reise tilbake til hjemfylket uten å bekymre seg for rikspolitikkens videre gang.

Men det har den nye olje- og energiministeren, Terje Søviknes (Frp), all grunn til som tilnærmet nybegynner i rikspolitikken. Søviknes overtar etter Tord Lien, som særlig i oljenæringen får gode skussmål med på veien hjem til Trondheim. Den nye oljeministeren var sentral i Frp i en årrekke, blant annet som nestleder sammen med Siv Jensen, før han måtte trekke seg fra alle verv som følge av en sex-skandale i ungdomspartiet. Søviknes har vært ordfører i Os i Hordaland i hele 16 år. Ingen annen Frp-politiker har vært ordfører så lenge.

Det kan bli feil å dømme Per-Willy Amundsen ut fra alt han har sagt tidligere. For da kan den nye justisministeren dømmes hardt. Han har en politisk fortid uten silkehansker - nasjonalt som lokalt. Som Frp-talsmann for asyl- og innvandringspolitikk var han tøffere enn de tøff i partiet. Det sier ikke så rent lite. Men gjennom mer enn tre år som statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet er det ikke mange som har hørt noe fra ham. Han har i hvert fall ikke skapt store overskrifter. Som justisminister får Amundsen en ny posisjon med stor autoritet. Det kan endre mye.

Erna Solberg spisser ikke laget inn mot valget neste høst. Siv Jensen gjør det ved å velge enda en frittalende politiker som statsråd. Listhaug, Sandberg og Amundsen er et trekløver som kan gi nye Frp-velgere ved å provosere til debatt og sette dagsorden. Søviknes kan med sin bakgrunn som suksessfull ordfører på Vestlandet, en landsdel alle partier nå sikter seg inn mot, også bidra til å gi Frp et velgerløft.

Erna Solberg kunne knapt gjøre mindre enn hun har gjort, når endringer skulle gjøres. Men innenfor justisfeltet kan hun ha gjort mer enn nok.