Kronikk

Fredrik! Fredrik!

Fredrik Skagens bøker er ikke like politisk misjonerende som en del andre bøker fra 1970-80-tallet. Men Skagen er mer enn en krimforfatter. Han er en trondheimspatriot. I dag fyller han 80 år.

Jubilanten: Fredrik Skagen er en sann trondheimspatriot, som har vært en utrettelig ambassadør for byen. Hans bok «En by som ingen ainnen» fra 2004 er en fortreffelig vandring gjennom – man må vel kunne være så ubeskjeden å fastslå det – Norges fineste by.  Foto: Richard Sagen

La oss dra tilbake i tid. Vi er i Trondheim romjula 1936, det er den 30. desember, på et av rommene i Nedre Enkeltskillingsveita 2, Trondheim, der Mormors Stue ligger nå, kommer en liten gutt til verden. Denne gutten skal vandre rundt i byens gater, han skal vokse sammen med byen, han skal snuse inn lukter, se bygninger rives, nye bygninger reises, og han skal skrive denne byen inn i en av de mest originale og beste krimseriene noen norsk forfatter har skrevet. Vi snakker om Fredrik Skagen, som i år fyller 80. Men la oss dra til 1982. En ung gutt hadde oppdaget voksenlitteraturen, men trekk nå endelig ikke forhastede slutninger, vi snakker om noe mer dramatisk enn at et lesende menneske går fra Hardyguttene og Fem-serien til Desmond Bagley og Alistair MacLean, som vi leste i bøtter og spann på den tida.