Du får flere smarte dingser i huset ditt, du må oppgradere radioen i bilen din og du må lære deg hva tofaktorautentisering er. Velkommen til teknologiåret 2017.

En duppeditt-gal befolkning i Norges teknologihovedstad blir mer berørt av teknologiframskrittene som skjer i verden enn de fleste. Her er noen av tendensene som nesten sikkert vil påvirke livene våre de neste tolv månedene.

1: DAB. Lik det eller mislik det, men i 2017 skjer det: FM-nettet slukkes og du må ha en DAB+-radio eller internett for å høre dine radiofavoritter. DAB-adaptere for bil ryktes å ha vært en vanlig gave under norske juletrær i år. I Trøndelag starter stengingen av FM-nettet i februar.

2: Smarte dingser. «Internet of Things» har vi hørt om i mange år. Men det var først i 2016 at ulike internett-tilkoblede innretninger i hjemmet eller samfunnet begynte å gjøre seg virkelig gjeldende. Lyssystemer og varmeovner du kan styre med en app på telefonen har gjort sitt inntog. Google Home er en ny høyttaler med innebygd personlig assistent som fansen sier er revolusjonerende selv for den som har snakket med Amazons assistent Alexa i lang tid. Selvkjørende busser ble prøvd ut i Trondheim i 2016. I 2017 kan vi regne med at selvkjørende kjøretøyer, personlige assistenter og andre smarte dingser blir vanligere både i bybildet og i norske hjem.

3: Datasikkerhet. Strategisk hacking ble viktig under den amerikanske valgkampen i høst. Men sikkerhet kommer til å handle om langt mer enn hackede eposter i 2017. Flere internett-tilkoblede dingser gir flere svake punkter andre kan utnytte. Hvordan sikrer vi at ikke utenforstående tar kontroll over selvkjørende biler? Norske Runa Sandvik har vist at det går an å hacke seg inn i en automatisk, internettilkoblet rifle. Og jo flere data som logges om hva vi gjør, hvor vi er og hvem vi møter, desto mer har du og jeg å vinne på at både teknologileverandører og samfunnet har sitt på det tørre sikkerhetsmessig. Men det samme gjelder oss selv – hvor trygt er ditt trådløse nettverk og alle dingsene som er knyttet til det? Og har du aktivisert tofaktor-pålogging på mobil, epost og andre sårbare punkter?

4: Kunstig intelligens. Mer presise medisinske diagnoser, automatisk komponert musikk og personlige assistenter som faktisk skjønner hva du mener: Kunstig intelligens (AI) kommer til å prege livet vårt på måter vi neppe helt har klart å fatte. I Trondheim jobber NTNU, Sintef og Telenor med å etablere en egen lab for å forske på AI. Her blir utfordringen bare å henge med i svingene.

5: Nye betalingsmetoder. «Jeg vippser deg» har allerede gått inn i dagligtalen. I 2017 kan vi regne med at både mobilbetaling i butikken og andre nye betalingsformer gjør seg mer gjeldende. Det skyldes delvis EU-direktivet PSD2, som vil gjøre det enklere for nye aktører å levere finanstjenester. Apple og Amazon er blant dem som allerede har gode betalingstjenester, men andre vil komme. Samtidig vil nok banksektoren svare med enda mer nyskaping for å holde på kundene. Den digitale finansrevolusjonen har bare så vidt begynt.

6: Automatisering. «Robotene overtar» er gjerne et fryktscenario. Men i en rekke bransjer er automatisering allerede i gang med å utfordre menneskene. Datamaskiner som kan prosessere store datamengder kommer til å endre hverdagen til journalister, revisorer, finansrådgivere, fabrikkarbeidere og sjåfører, for å nevne noen. Det frigjør kapasitet til nye oppgaver for menneskene, men som samfunn får vi utfordringer når mye eksisterende kompetanse blir overflødig.

7: Virtuell virkelighet. I 2016 har en rekke leverandører lansert nye VR-hodesett som gjør det mulig å oppleve film og video på helt nye måter. Norske Jannicke Mikkelsen har blant annet laget en revolusjonerende konsertfilm med bandet Queen. Vitensenteret i Trondheim er i gang med å etablere en egen VR-kino. I 2017 kommer det til å handle mer om hva vi kan bruke VR til, utover film- og spillopplevelser. Sveitsiske Mindmaze har for eksempel utviklet teknologi for å bruke VR i opptrening av slagpasienter. Potensialet for VR i læring og i samhandling med andre er uutforsket, men spennende.