Lokale fiskere har sterke innvendinger mot Salmars søknad om lokalisering for sin planlagte havmerd. Oppdrettsselskapet ønsker å få tilgang til lokaliteten Nystø, cirka 6 kilometer nordøst for Sauøya, like utenfor Froan verneområde. Fiskarlagene mener dette er en av de beste fiskeplassene for sei i Midt-Norge og peker på at Nystø også er leveområde for uer.

Organisasjonen Norske Lakseelver har også stilt seg kritisk til plassering av havmerder. De er bekymret for at den kommer nær vandringsveien for smolt av villaks og frykter overføring av lakselus.

Fra før har Salmar, gjennom selskapet Ocean Farming, fått godkjent Håbranden, som ligger noe lenger sør i samme område. Også her protesterte fiskerne, uten å bli hørt. Salmar ønsker tilgang til Nystø med tanke på utvidelser og som et alternativ til Håbranden.

Oppdrettsanlegg til havs har lenge vært sett på som løsningen på mange av bransjens problemer. Slike anlegg skal være mye mer rømningssikre enn tradisjonelle løsninger og langt mindre utsatt for luseangrep og sykdom. Salmars havmerd vil få betydelige dimensjoner. Den skal romme mellom én og to millioner individer eller over 6000 tonn laks.

Salmar er først ute med havbasert oppdrett, i stor grad basert på offshoreteknologi. Konseptet med havmerder er møtt med stor velvilje, og Adresseavisen har hilst de nye konsesjonene velkommen. Det betyr imidlertid ikke at Salmar kan få frie tøyler. Den tradisjonelle fiskerinæringen har lenge måttet avfinne seg med at oppdretterne legger beslag på store deler av kysten. Bare i løpet av de siste årene har flere viktige fiskeplasser gått tapt utenfor Frøya.

Det må være mulig å finne akseptable lokaliseringer for Salmars havmerd, uten at det går ut over viktige fiskeplasser som har vært i bruk i generasjoner. Føre var-prinsippet tilsier også at det bør tas hensyn til en truet art som ueren, og at villaksens utvandringsveier i størst mulig grad bør skjermes.

Når hovedutvalget for forvaltning i Frøya kommune skal behandle saken i neste uke, bør de lytte til innvendingene fra fiskernes organisasjoner. Kysten vår må kunne ha plass til både oppdrett og fiskeri.