Jeg søkte etter positive nyheter fra året som gikk. Du vil ikke tro hva jeg fant.

«Og alle var enige om at det hadde vært en fin tur». Slik konkluderte vi ofte i stilene på barneskolen. Jeg kom til å tenke på denne setningen da jeg småløp for å rekke ølsalget på nyttårsaften.

De siste dagene hadde sosiale medier flommet over av meldinger om året som hadde gått. Alle virket enige om at 2016 ikke hadde vært «en fin tur», men en fryktelig en. Det var en barneskolekonklusjon, bare med motsatt fortegn.

«A terrible year», skrev de engelskspråklige på Twitter. Noen timer senere fulgte SV-politiker Snorre Valen opp med sitt internasjonale «Fuck off, 2016». Det hørtes ut som en låt av bandet Turbonegro, bortsett fra at det fiffige ordspillet manglet.

Hør våre kommentatorer oppsummere kulturåret, det politiske året og se fremover mot valgåret 2017

I stedet var det bare tungt alvor. Da jeg så på rakettene over Oslo, som knapt var synlige på grunn av smog fra de samme rakettene, ble jeg også grepet av alvoret. Alle mener at året har vært forferdelig, tenkte jeg. Hva er galt med meg, som synes at det gikk ganske greit?

Jeg tok meg ganske raskt i det. Holdningen min var for egoistisk, for lite internasjonal. Det skjedde selvsagt mye bunnløst forferdelig. Tankene gikk til den meningsløse terroren i Nice, angrepet mot flyplassen og metroen i Brussel, skytingen på nattklubben i Orlando, lastebilen som kjørte inn i menneskemengden på julemarkedet i Berlin, bombene som drepte i Tyrkia.

Jeg tenkte på Aleppo og de mange fryktelige bildene av nedstøvede barn som ikke lenger klarer å gråte. Deretter så jeg for meg undermåleren Donald Trump og brexitalkoholisten Nigel Farage. Selv ikke bak et slør av tykk Oslo-tåke var de spesielt vakre. Hvordan kunne folk stemme på disse tegneseriefigurene?

Jo, fordi folk er fascister, konkluderte jeg. Rasister! Egoister! Kapitalister!

Første nyttårsdag våknet jeg sliten og matt av egen negativitet og nattens alkoholinntak. Heldigvis kom jeg over en tekst av Bobby Duffy, som er sjef hos analysebyrået Ipsos Mori.

2016 var året da folk tok feil, skrev han hos avisen The Guardian.

Generelt har vi en forvridd oppfatning av verden rundt oss, ifølge Duffy. Ofte er den negativ. Mange europeere tror for eksempel at andelen muslimer i hjemlandet er langt høyere enn den faktisk er.

Men den forskrudde virkelighetsoppfatningen slår på tvers av det politiske spekteret. Britene er sikre på at én av fire landsmenn er homofober, mens det reelle tallet er langt lavere. Nederlendere tror at én av tre nederlendere er abortmotstandere, mens det i virkeligheten er rundt åtte prosent.

Duffys poeng er at vi lar oss styre av følelser heller enn fakta. Dette er det såkalte postfakta-samfunnet. Helt i bunnen kan det tilskrives evolusjonen, mener Ipsos-sjefen. Vi husker det negative best. Det er fordi denne informasjonen alltid har gitt oss den beste strategien for å overleve.

I 2016 lot vi den negative informasjonen blir forsterket, om enn ubevisst. Vi ble mer opptatt av å signalisere hva vi fryktet, enn å sjekke om frykten lot seg begrunne med fakta.

Var året virkelig så forferdelig som alle vil ha det til? Jeg ble liggende og søke på mobilen. Og jeg ble overrasket: Det manglet ikke på gode nyheter fra året som gikk.

I april publiserte Verdens helseorganisasjon en rapport som viser at det faktisk er mulig å bli kvitt malaria. Siden år 2000 har antall dødsfall knyttet til sykdommen sunket med 60 prosent på verdensbasis.

I juni ble det afrikanske landet Liberia offisielt kvitt ebola. Det dødelige viruset finnes ikke lenger i Vest-Afrika, ifølge Vanguard. Det blir stadig færre sultkatastrofer, skrev The New York Times.

I tillegg fikk ni av ti barn utdanning i 2016. Den høyeste andelen i menneskehetens historie, ifølge en rapport gjengitt på bloggen Future Crunch, som spesialiserer seg på positive nyheter.

Og apropos positivitet. Var det faktisk riktig at de fleste gikk rundt med et sterkt negativt inntrykk av året som hadde gått, slik jeg hadde fått inntrykk av fra sosiale medier? Nei. Det gjaldt bare en liten minoritet, ifølge en YouGov-undersøkelse blant amerikanere.

Dermed var ringen sluttet for min del - og et nytt år kunne begynne.