Hver generasjon har sin gjeldskrise. En ny er underveis, selv om mange fortsatt tror at boligprisene bare kan gå én vei.

Tegning: KARL GUNDERSEN

Boliger er nå 12,8 prosent dyrere enn de var for ett år siden. Skal vi ha overblikk over boligmarkedet, må vi se utviklingen i lengre perspektiv. Da ser vi det som er virkelig skremmende. Ifølge boligstatistikken fra Eiendom Norge har prisene på landsbasis i løpet av ti år økt med 72 prosent.

LES OGSÅ: - Å investere i bolig lønner seg

Det vil si at en bolig som kostet to millioner for ti år siden, nå har en prislapp på 3,4 millioner kroner. I de ti årene før 2006, var prisveksten på boliger enda sterkere. Tallene fra det siste året er derfor den siste tilveksten på et veldig høyt tårn. Det er ikke rart at det har gått slik, siden det i praksis er blitt gratis å låne penger. Men lån skal betales tilbake, og selv om renten er lav, er lånebeløpene større enn noen gang. Alle pengene som er puttet i boliger, har dessuten gjort norske husholdninger veldig sårbare.

Mens den norske stat kanskje har verdens sterkeste statsfinanser, er alle vi som til sammen utgjør staten, en gjeng med finansielle sveklinger. Det er husholdningenes inntekter som skal betale renter og avdrag, og i takt med stigende boligpriser har den finstemte balansen mellom inntekt og gjeld gått over i en kraftig ubalanse. Det har gjort husholdningene mer utsatt for endringer i økonomien. Arbeidsledighet, sykdom og samlivsbrudd vil derfor føre til at flere får problemer med å betjene sine lån.

LES OGSÅ: Vanlig å ikke bo i egen bolig

Så lenge det bare er noen få som får trøbbel, vil det være synd for dem, men bekymringsløst for alle andre, og det utløser ikke en samfunnskrise. Selv ikke den økende arbeidsledigheten på grunn av oljenedturen har skapt nevneverdige problemer for AS Norge. Tør vi stole på at det fortsetter slik? Like ofte som det er blitt meldt om vekst i boligprisene, har mange slått fast at dette går så bra, så. Mange har vært mer pessimistisk og har advart mot tendenser til boligboble.

LES OGSÅ: SV foreslår at staten skal sprøyte penger inn i boligmarkedet

Hva er en boligboble? Det er når prisen på boliger øker kraftig og fjerner seg fra andre økonomiske mekanismer, særlig evnen til å betjene lån. Når prisene ikke lenger øker, er det kort vei mellom utflating og prisfall. Når boliger blir mindre verdt, blir ikke bankene like imøtekommende som da lånet ble etablert. Mange kan da oppleve at de må gå fra boligen de har kjøpt og vil sitte igjen med tap. Det er særlig de som kom sist inn boligmarkedet som vil få problemer. De siste på boligkarusellen får med seg minst prisstigning. De siste er gjerne de yngste, som også har store utgifter og lave inntekter.

LES OGSÅ: Frykter boligboble i Oslo

Til nå har jeg og andre boligpessimister tatt feil når vi har advart mot boble. Skjønt, vi har egentlig ikke tatt feil, boblen har bare ikke sprukket. Rentene har fortsatt å falle, befolkningen øker, og fyrt opp av ivrige eiendomsmeglere, utlånskåte banksjefer og rause politikere, har boblen blitt større. Rause politikere? Ja, det er bred politisk enighet om at fast eiendom i skattemessig forstand skal særbehandles. Dette har bidratt til himmelferden.

Det kan avfeies som nok et dommedagsvarsel, men tegnene på en usunn utvikling i boligmarkedet har aldri vært flere og tydeligere. Gapet mellom lønninger og gjeld vokser, prisene fortsetter oppover og skattesubsidiene lever fortsatt, mens myndighetene gjør noen mindre øvelser som blir kalt innstramming. Det farligste bobletegnet er at mange ser ut til å tro at boligpriser kun kan vokse. Slik er det ikke. De kan også falle. Det har skjedd før, og det kan selvfølgelig gjenta seg. Det er mindre enn 30 år siden en alvorlig gjeldskrise rammet banker og mange husholdninger. Selv om mange ting er annerledes nå, er det grunnleggende sett samme situasjon som den gang. Utlånene og boligprisene har vokst kolossalt.

Hvorfor skal vi tro på forsikringer om at kraftig gjeldsvekst og lønninger som ikke holder tritt, denne gangen glir over i «myk landing», der prisveksten avtar harmonisk og snilt, der alt går bra, uten at mange slår seg stygt? Det er mye som tyder på at vi er på vei mot gjeldskrise 2.0, utløst av en boligboble.